null Beeld

Wat dromen ons vertellen

Op de vlucht wegvliegen, ineens naakt tussen je collega's staan, niet kunnen rennen of schreeuwen; we hebben het 's nachts allemaal weleens meegemaakt. Maar wat betekenen deze veelvoorkomende dromen eigenlijk en wat kunnen we ervan leren? Dromendeskundige Ada de Boer vertelt.

Volgens experts verraden dromen al onze (onbewuste) verlangens en angsten. Dromen bestaan daarom in alle soorten, maar er zijn ook dromen die iedereen kent uit eigen ervaring en die over het algemeen dezelfde betekenis hebben.

Top-5 veelvoorkomende dromen

1 Je moet examen doen of een belangrijke presentatie geven, maar je hebt je niet goed (of helemaal niet) voorbereid of je hebt de verkeerde lesstof geleerd.

Ada de Boer: "Dit is misschien wel de meest voorkomende droom. Soms wijzen dit soort dromen op concrete praktijksituaties, bijvoorbeeld als je echt examen moet doen. Meestal houden ze op zodra het examen voorbij is. Maar over het algemeen wijzen ze op dieperliggende onzekerheden, vooral de angst om niet goed genoeg te zijn. Dat kan gelden voor je werk, maar je kunt ook in je persoonlijke leven het gevoel hebben dat je tekortschiet. Vaak vertellen dit soort dromen dat je de lat te hoog legt voor jezelf. Van mensen met een stressvolle baan hoor ik vaak dat ze dit soort dromen hebben."

2 Help, ik val!

"Als je dit droomt, heb je waarschijnlijk het figuurlijke gevoel de grond onder je voeten te verliezen. Vaak wijst vallen op een soort basisonzekerheid en angst dat iets niet zal lukken. Ik had ooit een jongeman in mijn praktijk die heel graag wilde promoveren en in zijn dromen vaak van de universiteitstrap viel. Hij was bang dat hij er niet in zou slagen hogerop te komen."

3 Waar zijn mijn kleren?!

"Veel mensen dromen dat ze helemaal naakt zijn, maar je kunt ook dromen dat je een gat in je kleding hebt of op de wc zit en de wanden ineens doorzichtig zijn. In elk geval zijn er altijd andere mensen die toekijken. Meestal duiden deze dromen erop dat je bang bent om je kwetsbaar op te stellen. Maar het kan ook zijn dat je voor je gevoel te veel van jezelf hebt blootgegeven, bijvoorbeeld omdat je te loslippig was op een feestje."

4 Joepie, ik kan vliegen!

"Soms ontdekken mensen in een nachtmerrie dat ze kunnen vliegen, bijvoorbeeld om aan hun belager te ontsnappen. Vliegen of zweven wordt over het algemeen geassocieerd met vrijheid, blijheid en onbekommerd zijn. De een vliegt op een tapijtje, de ander wappert met haar armen om op te stijgen en weer iemand anders komt niet verder dan het plafond. Dat laatste betekent vaak dat je wel een natuurlijke vrijheidsdrang hebt, maar dat er toch emotionele obstakels zijn."

5 Niet kunnen rennen of schreeuwen

"Meestal zie je dit alleen terug in nachtmerries, bijvoorbeeld waarin mensen worden aangevallen door een enge man en niet weg kunnen. Dit is een ultiem geval van machteloosheid. Als je dit vaak droomt, is het zinvol om uit te zoeken waar zo'n enge man voor staat en wat je gevoel in de droom was. Ik had eens een cliënt die hetzelfde soort gevoel van vernedering bij haar ex-man ervoer."

Nachtmerrietherapie

Kinderen hebben vaker nachtmerries dan volwassenen. Met het ouder worden nemen de nachtmerries af. Toch worden volgens onderzoek zo'n twee- tot driehonderdduizend Nederlanders regelmatig geteisterd door nachtmerries. Soms zo erg dat ze er niet van durven slapen. Ada de Boer: "Vaak komt dit voort uit een onverwerkt trauma of een geblokkeerd rouwproces. Maar ook mensen die zijn gestopt met slaapmedicatie kunnen lang last houden van nare dromen. Als je dit herkent, kan nachtmerrietherapie helpen."

Wil je weten wat jouw droom betekent? Vraag het Ada!

Droom je vaak hetzelfde en wil je weten wat dit betekent? Stuur dan een mail, waarin je je droom goed toelicht, naar redactie@margriet.nl o.v.v. 'Dromen' en misschien vertelt Ada volgende week wat jouw droom betekent op Margriet.nl!

null Beeld

Meer over dromen

Kijk voor meer informatie over dromen en dromenuitleg op droomnet.nl, de website van psycholoog en dromendeskundige Ada de Boer.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden