null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat doet een supermaan met onze nachtrust?

Ga vanavond rond tien voor half zes even naar buiten en kijk naar boven. De volle maan staat maandag 14 november namelijk superdicht bij de aarde, waardoor zij nog groter lijkt. Een mooi natuurverschijnsel, maar heeft zo'n supermaan invloed op onze nachtrust?

De supermaan is tot veertien procent groter en tot dertig procent helderder dan een gewone volle maan, legt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa uit in onderstaande video. Dat klinkt als heel wat, maar in werkelijkheid is hij nauwelijks van een gewone volle maan te onderscheiden, zeker als hij hoog aan de hemel staat. Je kunt de maan daarom het best bewonderen als hij net opkomt of ondergaat, aldus Nasa. Dan staat hij nog laag aan de hemel en steekt hij extra groot af tegen de huizen en bomen. Als er tenminste geen wolken voor hangen.

Vanavond komt de maan rond 17.21 uur op in het noordoosten, dinsdagochtend gaat hij rond 07.17 uur onder.

Slechter slapen bij volle maan?

Je hoort weleens dat mensen onrustiger zijn en slechter slapen wanneer het volle maan is. Maar in dagblad nrc vertelt neurowetenschapper Martin Dresler dat dat idee vooral tussen de oren zit. Hij analyseerde de slaapgegevens van tientallen proefpersonen die jarenlang waren gevolgd, waaruit volgens Dresler eerder het tegenóvergestelde kan worden bewezen: dat we slechter slapen bij nieuwe maan. Volgens Dresler houden we er gewoon van om verklaringen te zoeken voor wat we meemaken. “Je slaapt slecht en het valt je op dat het volle maan is, dus maak je die koppeling. Terwijl we gedurende andere nachten net zo goed weleens slecht slapen, maar dan niet dat verband leggen.”

Mocht je vannacht toch verdacht slecht slapen: de eerstvolgende supermaan van deze omvang komt pas weer op 25 november 2034.

De supermaan was goed zichtbaar in Spanje, bekijk hieronder de video.

Bron | 9ForNews, telegraaf.nl

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden