null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wat blijft open en wat gaat dicht? Dít zijn de regels van de nieuwe lockdown

Eerder vandaag lekte het al uit en na de toespraak van premier Rutte weten we het nu zeker: tot en met 19 januari 2021 zit Nederland in een strenge nieuwe lockdown. Maar wat blijft er nu open, wat sluit er en wanneer gaat welke regel precies in?

We

zetten het voor je op een rij.

Nieuwe lockdown

Na de intelligente lockdown en de gedeeltelijke lockdown, gaan we nu een nieuwe, strenge lockdown in. Premier Rutte heeft net de strengste regels tot nu toe aangekondigd: niet-essentiële winkels sluiten, contactberoepen mogen niet meer uitgeoefend worden en we blijven simpelweg zo veel mogelijk thuis. Op die manier hoopt het kabinet het aantal besmettingen terug te dringen en de druk op de zorg te verlichten. Hoewel dit in de kerstperiode heftig is, zijn deze strengere maatregelen volgens de experts echt nodig.

Regels vanaf middennacht

De eerste maatregelen gaan vannacht om middennacht al in. Dit om een run op winkels te voorkomen. Al lijkt dat door het uitlekken van de informatie eerder vandaag niet helemaal gelukt te zijn.

 • Alle niet-essentiële winkels zijn dicht. Warenhuizen, tuincentra, bouwmarken en kledingwinkels zijn vanaf dinsdag dus niet meer te bezoeken. Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels blijven in deze periode wel open, net als bijvoorbeeld banken, drogisterijen en apotheken. Voor bouwmarkten geldt de uitzondering dat er wel producten besteld en afgehaald mogen worden.
 • Mensen met contactberoepen mogen hun werk niet meer doen. Dat betekent dat: kappers, schoonheidsspecialisten, tatoeëerders, sekswerkers en masseurs voorlopig verplicht thuiszitten. Fysiotherapeuten, tandartsen en andere mensen met medische contactberoepen vallen hier niet onder; zij mogen hun werk wel blijven uitvoeren.
 • Ook sportscholen, zwembaden en sauna’s moeten hun deuren sluiten.
 • Dat geldt ook voor andere doorstroomlocaties waar meerdere bezoekers op een dag komen. Denk aan: dierentuinen, theaters, pretparken en musea.
 • Je mag thuis maximaal twee gasten per dag ontvangen. Eerder was dit maximale aantal drie. Tijdens de kerstdagen geldt er een uitzondering; dan mogen er in totaal drie mensen langskomen. Kinderen onder de 13 jaar vallen niet onder het maximale aantal gasten.
 • Buiten geldt dat je met maximaal twee mensen over straat mag.

Maatregelen vanaf woensdag

Woensdag gaan de volgende aanvullende maatregelen in; dit zijn regels die vragen om iets meer voorbereiding, voor bijvoorbeeld ouders en leraren:

 • Basisscholen, middelbare scholen en universiteiten sluiten de deuren na dinsdag en geven zoveel mogelijk online onderwijs. Basisschoolkinderen van wie de ouders essentiële beroepen hebben, mogen wel opgevangen worden op school.
 • Ook de kinderopvang gaat dicht; hiervoor geldt dezelfde uitzondering als bij de basisschool.

Dit mag nog wel

Dan zijn er ook nog een aantal opvallende dingen die wel mogen, terwijl je misschien zou verwachten dat deze ook verboden zijn tijdens de nieuwe lockdown:

 • Kerken, moskeeën en andere gebedshuizen blijven gewoon open.
 • Sporten mag alleen nog buiten , het liefst alleen. Je mag met maximaal één vriend, vriendin of familielid buiten sporten; maar die dat dan wel op een afstand van anderhalve meter van elkaar.
 • Hotels blijven open, net als ze de afgelopen maanden waren. Er verandert wel het een en ander: ze mogen geen eten en drinken meer serveren aan hun gasten, ook niet via roomservice.
 • Ook afhaalloketten van coffeeshops en horeca mogen openblijven.
 • Bij een uitvaart mogen nog steeds honderd gasten komen, zolang zij op anderhalve meter afstand blijven.
 • Bibliotheken zijn een openbare ruimte, maar hoeven hun deuren niet te sluiten. Wel is het de bedoeling dat je hier alleen heengaat voor het brengen en halen van boeken, niet om rustig te lezen of werken.
 • Schiphol blijft open voor passagiers, maar het reisadvies blijft om zoveel mogelijk thuis te blijven. In ieder geval tot half maart wordt afgeraden naar het buitenland te reizen, wanneer dit niet strikt noodzakelijk is.

Tot en met 19 januari 2021

De bovenstaande coronamaatregelen, die horen bij de nieuwe lockdown, gelden in ieder geval tot en met dinsdag 19 januari 2021. Een week voor die datum besluit het kabinet over vervolgregels, onder andere op basis van het aantal coronabesmettingen op dat moment. Op 12 januari zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hier meer informatie over geven via een persconferentie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden