null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wanneer mag je nu eigenlijk écht de kerstboom neerzetten?

De één zet 'm het liefst al neer als de eerste blaadjes van de bomen vallen, de ander wacht liever tot een paar dagen voor kerst. Maar wanneer mag je de kerstboom nu eigenlijk écht neerzetten?

Dat het neerzetten van de kerstboom veel mensen een goed gevoel geeft, is niets nieuws. Sterker nog: het vroegtijdig neerzetten van die groene vriend zou je daadwerkelijk gelukkig maken, blijkt uit onderzoek. Omdat we nu eenmaal in een stressvolle wereld leven, gaan we graag op zoek naar kleine geluksmomentjes. Het optuigen van de kerstboom brengt voor veel mensen fijne herinneringen met zich mee, en daarom werkt het hartstikke goed om dat optuigen gewoon al te doen wanneer jij er zin in hebt.

Lees ook:

Hier kijk jij het meest naar uit tijdens kerst, volgens je sterrenbeeld

Wanneer kerstboom neerzetten?

Maar of het ook hoort om 'm vroeg neer te zetten? Dat niet. Officieel gezien duurt de kerstperiode - inclusief boom in huis - van 21 december tot 6 januari. Toch zijn er tegenwoordig maar weinig mensen die tot 21 december wachten met het tevoorschijn halen van de kerstdecoratie. En daarbij blijkt er geen etiquetteregel te zijn voor de kerstboom, vertelt etiquette-expert Reinildis van Ditzhuyzen aan LINDA.nl. "Je kunt thuis doen wat je zelf wilt."

Voor of na Sinterklaas

Toch is er wel duidelijk verschil te merken met jaren geleden. “Vroeger was het vaste prik dat iedereen de kerstboom pas een paar dagen van tevoren opzette. Voor Sinterklaas je boom al optuigen? Dat deed je nóóit.” De expert beaamt dat mensen zich verheugen op gezelligheid - helemaal nu - en iets extra's. Zet 'm dus vooral neer wanneer jij wilt, al raadt Van Ditzhuyen aan om het toch pas na Sinterklaas te doen. “Anders wordt het feestgedruis nogal dubbelop.”

Staat jouw boom al of wacht je nog even?

Lees ook:

Bewezen: nu al je kerstboom neerzetten maakt gelukkiger en dít is waarom

Bron | LINDA.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden