null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?

– In samenwerking met ANBO –

In sommige gevallen heb je recht op zorgtoeslag: per maand ontvang je dan een bedrag van de Belastingdienst dat de kosten voor je zorgverzekering voor een deel compenseert. Zo’n toeslag kan oplopen tot wel € 2.000 per jaar. Hier lees je precies of je in aanmerking komt.

Er zijn verschillende soorten toeslagen. Als je een zorgverzekering hebt, een huurhuis of kinderen, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toeslag. Bijvoorbeeld als je inkomen (tijdelijk) niet toereikend is en een bijdrage in de kosten heel welkom is.

Om in aanmerking te komen voor een zorgtoeslag is er een aantal voorwaarden opgesteld, waaraan je moet voldoen. ANBO, belangenbehartiger van huidige en toekomstige senioren, maakt zich onder andere sterk voor de portemonnee en koopkracht van deze groep en heeft op haar site veel informatie verzameld op het gebied van inkomen. Zo ook over de zorgtoeslag.

Dit zijn de voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder en hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • Je bent in het bezit van een Nederlandse zorgverzekering.
  • Het (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog.- Voor alleenstaanden mag het inkomen niet hoger zijn dan € 28.720 per jaar.- Voor gehuwden of samenwonenden mag het gezamenlijk inkomen niet hoger zijn dan € 35.996 per jaar.
  • Ook je vermogen mag niet te hoog zijn: per 1 januari 2018 mag je niet meer vermogen hebben dan € 113.415 (voor alleenstaanden) of € 143.415 (in het geval van een toeslagpartner).

Over het algemeen geldt: hoe lager een inkomen is, hoe hoger de toeslag. Het bedrag kan behoorlijk oplopen: tot wel € 2.000 per jaar voor twee (toeslag)partners. Een alleenstaande komt tot maximaal € 1.100. Kijk voor meer informatie op www.anbo.nl/zorgtoeslag. Blijkt dat je er inderdaad recht ophebt, dan vraagt de ANBO Belastinginvuller de zorgtoeslag voor je aan.

Beeld: iStock

Lees ook:

7 tips om meer grip op je geld te krijgen

‘Ongemerkt geef ik veel geld uit aan boodschappen. Hoe kan ik dit een beetje in de hand houden?’

Pensioenpaniek: hoeveel geld hebben we nodig op onze oude dag?

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden