null Beeld

Wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?

De regels rondom het coronavirus zijn duidelijk: afstand houden, handen wassen en zo veel mogelijk binnen blijven. Heb je last van griepachtige klachten? Blijf dan minimaal twee weken in thuisquarantaine. Maar hoe weet je dan of je na je besmetting echt tegen het coronavirus beschermd bent?

Het Erasmus MC doet onderzoek naar de weerstand tegen het coronavirus nadat je besmet bent geraakt.

Tijd thuis uitzitten

Door het dreigende tekort aan coronavirustesten krijgen de meeste mensen niet een officiële diagnose dat ze het besmet zijn met het coronavirus. Heb je last van de meest voorkomende symptomen zoals hoesten, benauwdheid en koorts? Dan wordt aangeraden om gewoon thuis je tijd uit te zitten. Als je na twee weken thuisquarantaine 24 uur lang geen klachten meer hebt, ben je volgens het RIVM weer van het coronavirus genezen. Dit terwijl de WHO juist aanraadt om toch nog twee weken nadat je klachten weg zijn thuis te blijven. Volgens de WHO kun je het virus nog elf tot achttien dagen doorgeven. Hoe weet je dan of je nu echt beschermd bent tegen het coronavirus? Vooral als je er maar amper ziek van bent geweest? Daarop probeert het Erasmus MC antwoord te krijgen.

Antistoffen

Om te kunnen testen of iemand beschermd is tegen het coronavirus is het allereerst belangrijk om goede testen te ontwikkelen om de antistoffen tegen het virus te kunnen meten. Dat vertelt hoogleraar virologie Marion Koopmans aan NU.nl. Je lichaam maakt antistoffen aan als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Dit soort antistoffen beschermen je later ook wanneer je opnieuw in aanraking komt met eenzelfde virus. Met een goede test kun je dus de antistoffen tegen het coronavirus opsporen. Hierdoor kun je ook bij mensen die nauwelijks klachten hebben zien of ze het coronavirus al hebben gehad. Wanneer je kunt aantonen dat je het coronavirus hebt gehad, kun je concluderen dat de antistoffen je beschermen in de toekomst. De eerste testen worden nu al bij zorgpersoneel met slechts lichte klachten afgenomen.

Hoe lang ben je na besmetting beschermd tegen het coronavirus?

Tijdens het onderzoek van het Erasmus MC zijn ook testen op coronapatiënten met ernstige klachten gedaan. Hierbij bleek al dat het immuunsysteem heftig reageert op de besmetting van het coronavirus, waardoor je ook tegen een tweede infectie beschermd bent. Uit onderzoek naar andere luchtweginfecties blijkt dat je door antistoffen langere tijd beschermd blijft tegen eenzelfde virus. Toch wordt je niet helemaal immuun. Je kunt na een jaar of jaren opnieuw ziek worden, maar dan zullen je klachten vaak minder heftig zijn, omdat je lichaam al eerder antistoffen tegen dit virus heeft gemaakt die je blijven beschermen.

Lees ook: Dit is waarom het onduidelijk is hoeveel Nederlandse coronapatiënten al genezen zijn

Hoe milder de klachten, hoe langer de aanmaak van antistoffen duurt

Om een goed beeld te krijgen hoe goed mensen met lichte klachten beschermd blijven tegen het coronavirus moeten er twee bloedtesten worden afgenomen. De eerste op het moment dat iemand klachten heeft, een volgende test drie weken later. Dat komt omdat als je het coronavirus maar lichtelijk te pakken hebt, het aanmaken van antistoffen ook langer duurt. De uitkomsten van het onderzoek van het Erasmus MC naar hoe lang je beschermd bent tegen het coronavirus zullen daarom ook nog wel even op zich laten wachten. Toch is dit onderzoek wel van belang om uitspraak te kunnen doen over de groepsimmuniteit.

null Beeld

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt 'm ook hier online bestellen. Je krijgt 'm gratis thuisbezorgd!

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden