null Beeld

Waarschuwing WHO: ‘Coronavirus is niet minder gevaarlijk in de zomer’

Hoewel er langere tijd werd gedacht dat zomerse temperaturen een einde kunnen maken aan de verspreiding van het coronavirus, blijkt dit nu toch niet zo te zijn. Voor de verspreiding van het coronavirus maakt het niet uit of het nu zomer of winter is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft laten weten dat de verspreiding van het coronavirus niet beïnvloed lijkt te worden door seizoensinvloeden.

Coronavirus in de zomer

De woordvoerder van de WHO wees erop dat sommige van de zwaarst getroffen landen zich momenteel in een ander seizoen bevinden. Zo is de Verenigde Staten met bijna 148.000 doden en bijna 4,3 miljoen coronagevallen het zwaarst getroffen land, terwijl het daar nu hartje zomer is. Het op één na meest getroffen land is Brazilië (87.000 doden), waar het nu juist winter is.

Aantal coronabesmettingen in Nederland

Ook in Nederland lijkt het aantal besmettingen niet te zijn afgenomen in de zomer. De afgelopen week kwamen er 1329 besmettingen bij. Dit is voor de vierde keer week op rij een (forse) stijging. Deze stijging wordt echter ook veroorzaakt door het feit dat steeds meer mensen zich laten testen. Het percentage positieve testen is met 1 procent gelijk gebleven aan een week eerder. Dat meldt het RIVM in de wekelijkse update.

Geen verdubbeling

Wat in ieder geval positief is om te noemen, is dat er deze week geen sprake is van een verdubbeling van het aantal besmettingen. Een week eerder waren er namelijk 987 nieuwe besmettingen en dat was toen bijna een verdubbeling vergeleken met de week dáárvoor. “We waren erg benieuwd of deze week wéér een verdubbeling te zien zou zijn, maar dat is gelukkig niet het geval”, zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. “Positief is ook dat veel mensen zich laten testen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Parool, AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden