null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom zijn er ‘opeens’ zoveel meldingen over kankerverwekkende stoffen in levensmiddelen?

De laatste tijd worden er allerlei levensmiddelen en supplementen massaal teruggeroepen, vanwege meldingen over kankerverwekkende stoffen. Die berichten lijken opeens sterk toe te nemen. We leggen je uit hoe dat komt en hoe schadelijk het is als je dit soort stoffen toch binnenkrijgt.

Is dit iets nieuws, of zaten die kankerverwekkende stoffen altijd al in allerlei producten?

Meldingen van kankerverwekkende stoffen in levensmiddelen

Als we de toename aan meldingen moeten geloven, lijkt wel alsof ‘opeens’ in een heleboel levensmiddelen en supplementen kankerverwekkende stoffen zitten. Bij deze meldingen gaat het om een te hoog gehalte aan ethyleenoxide (eto). Je ziet steeds meer meldingen voorbijkomen, maar Radar zocht uit dat de terugroepacties al in 2020 opgang kwamen. Het begon vorig jaar bij een grootschalige terugroepactie van sesamproducten. Hierbij zat er in honderden producten verontreinigd sesamzaad uit India. Dit werd onder andere in afbakbroodjes van verschillende supermarkten aangetroffen. Maar de afgelopen tijd lijken er steeds meer producten met een teveel aan eto te worden aangetroffen, waardoor diverse supplementen en levensmiddelen uit het schap moeten worden gehaald.

In Nederland zijn er sinds september 2020 ruim 2.300 meldingen gemaakt over vergiftigde middelen en zijn tientallen verschillende producten teruggeroepen.

Waarom zijn er steeds meer meldingen?

Voedingswaakhond Foodwatch heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vragen gesteld omtrent de kankerverwekkende stoffen in levensmiddelen. Daaruit blijkt dat residuen van eto in het verleden niet altijd standaard gemeten werden. 'Er waren in het begin ook maar twee laboratoria die een gevalideerde methode hadden voor de bepaling van residuen van eto. Inmiddels zijn er meer laboratoria die dit betrouwbaar kunnen meten.', laat de NVWA op hun website aan Foodwatch weten.

Op dit moment moet een bedrijf met een product met een te hoog gehalte eto dit nog zelf melden bij de NVWA en de afnemers en leveranciers zelf informeren. Volgens Foodwatch zou de handhavende instantie in de toekomst onmiddellijk zelf actief producten moeten kunnen terugroepen, in plaats van dit aan producenten en verkopers over te laten.

Lees ook: Geen kankerverwekkende stof gevonden in Nederlandse paracetamol

Hoe schadelijk is ethyleenoxide?

Heb jij wel eens een product gekocht dat de kankerverwekkende stoffen eto bleek te bevatten? Dan vraag je je misschien af hoe gevaarlijk het is als je dit toch binnenkrijgt. Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat niet in de EU is toegelaten, maar heeft volgens de NVWA geen direct gezondheidsrisico. Bij consumptie op de lange termijn kan het wél schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook het Voedingscentrum waarschuwt voor de gezondheidsrisco’s op de langere termijn, wanneer je vaak en langdurig grote hoeveelheden aan eto binnenkrijgt.

In het jaarverslag van 2020 is Paul Bontenbal van de NVWA een stuk stelliger. Volgens Bontenbal is ethyleenoxide een genotoxische stof, die kanker kan veroorzaken. Daarom bestaat er volgens hem geen veilige blootstelling.

Bron | Radar, NVWA, Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden