null Beeld

Waarom we volgens de wetenschap zo geobsedeerd zijn door ‘Wie is de Mol?’

De formule van Wie is de Mol? is als je erover nadenkt eigenlijk best wel kinderachtig. Begrijp ons niet verkeerd: wij zijn fan. Maar we zien volwassen mensen in een ver land een spelletjesparcours afleggen, terwijl één deelnemer het spel saboteert. Toch is het programma al vanaf de start een groot succes. Waarom zijn we toch zo geobsedeerd door WIDM?

Quest zocht het uit.

Het succes van 'Wie is de Mol?' verklaard

Vraag aan een echte ‘Molloot’ waarom hij of zij het programma zo geweldig vindt, en je krijgt al snel woorden als ‘spannend’, ‘avontuurlijk’, ‘mysterieus’ en ‘grappig’ te horen. Als kijker word je gewoon volledig in het programma gezogen. Je voelt de spanning van de kandidaten door het beeldscherm heen spatten. En als we Quest mogen geloven, heeft dat vooral te maken met de slimme montage van het programma.

Verslaving

Kijkers raken als het ware verslaafd aan de hints die de programmamakers geven in de zoektocht naar de Mol. Deze hints leiden soms zelfs tot complottheorieën en tunnelvisie. Op het moment dat je als kijker denkt dat je de saboteur hebt gevonden, dan wordt er een genotstofje in je brein geactiveerd, waardoor je dolgraag wilt verderkijken. Naarmate je steeds meer nieuwe aanwijzingen ziet, is er een nieuwe verslaving geboren.

Lees ook

In dít land is het nieuwe 'Wie is de Mol?'-seizoen opgenomen

Fanatieke molloten

Kijkers leven zó ontzettend fanatiek mee met het programma, dat ze er met de jaren ook steeds beter in zijn geworden om de Mol op te sporen. Zo bleken de hints in 2016 iets te makkelijk te zijn voor de fanatieke kijkers. Al in de tweede aflevering was namelijk voor de meeste kijkers duidelijk dat Klaas van Kruistum de Mol was. Tegenwoordig doen de programmamakers er dan ook alles aan om de hints zo moeilijk mogelijk te maken, zodat het tot het laatste moment spannend blijft en je dus ook niet halverwege afhaakt. Best knap, toch?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | AVROTROS

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden