null Beeld

Waarom we massaal begonnen zijn met puzzelen door het coronavirus

Nu we allemaal meer binnenblijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen, gaan we op zoek naar manieren om die tijd door te komen. Klussen, haken en schoonmaken zijn populair, maar we blijken ook massaal begonnen te zijn met puzzelen.

De legpuzzels vliegen over de (online) winkels uit. Maar waarom is puzzelen eigenlijk zo'n goede tijdsbesteding?

Mindfulness

Volgens het NRC is puzzelen het nieuwe mindfulness: het is goed voor je hersenen, en brengt even afleiding van alles wat er aan de hand is in de wereld. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder klopt dat helemaal. Hij zegt tegen RTL Nieuws dat het kan bijdragen aan het leegmaken van je hoofd, vooral in tijden zoals deze. Echt leegmaken van je hersenen doet het niet, want puzzelen vergt veel aandacht. Maar het kan er wel voor zorgen dat je negatieve emoties en stress sneller vergeet, waardoor je hoofd wel leger voelt.

Lees ook: Waarom lezen het risico op dementie kan verminderen

Afleiding

Tijdens het puzzelen zijn je pariëtale hersenkwab en je frontale hersenkwab actief. Dat zegt je misschien niet zo veel, maar het zijn twee verschillende gebieden in je hersenen die verschillende functies hebben. De pariëtale hersenkwab zorgt voor ruimtelijke informatieverwerking. De frontale hersenkwab remt wat er gebeurt in de gebieden die lager in je hersenen liggen af. Simpel gezegd zorgt dat deel van je brein dus voor afleiding. Hoe actiever je frontale hersenkwab is, hoe beter je je kan afsluiten van negatieve emoties zoals angst en stress.

Geen schermen

Eigenlijk doen veel andere activiteiten hetzelfde: schaken of een film kijken kan je ook helpen om je hoofd wat extra rust te geven. Volgens Scherder maakt het niet zo veel uit wat je doet, als je frontale hersenkwab maar geactiveerd wordt: “Zolang je maar bezig bent met iets dat jouw gedachten kan afleiden van de negativiteit of drukte in je hoofd.” Waarom dan toch zo veel mensen nu kiezen voor een puzzel? Volgens het NRC om weg te komen van de schermen. Vooral mensen die voor hun werk al de hele dag naar een laptopscherm staren, willen wel eens wat anders. Nu, met het verplichte thuiswerken, is dat natuurlijk helemaal begrijpelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NRC

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden