null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom we juist nu meer patat zouden moeten eten

We eten in Nederland massaal aardappelen. Gekookt, gebakken, gefrituurd... en dat zouden we nog veel meer moeten gaan doen. Als je nu bijvoorbeeld patat eet, is dat eigenlijk voor een heel goed doel.

De aardappelboeren verkeren momenteel namelijk ook in een crisis.

Patat voor restaurants

Alle restaurants in Nederland zijn sinds begin maart gesloten. En daarmee viel een belangrijke klant van aardappelboeren weg. Er wordt nu namelijk veel minder van hun frietaardappelen afgenomen, waardoor de aardappelboeren met een overschot van een miljard (!) kilo zitten. Daar kun je zo'n 660 miljoen kilo patat van maken.

Aardappelen uit het buitenland

Aan supermarkten kunnen de boeren die aardappelen helaas ook niet kwijt. "Die hebben maanden geleden al contracten met andere leveranciers afgesloten", legt directeur André Hoogendijk van brancheorganisatie BO Akkerbouw uit aan NOS. Leveranciers uit het buitenland ook. "Als teler heb je zelf een schuur vol en in de supermarkt zie je aardappelen uit Israël liggen. Dat is wrang."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Gefrustreerde aardappeltelers

Ook aardappelteler Astrid was daar zó gefrustreerd over dat ze 6000 kilo aardappels stortte voor de deur van het hoofdkantoor van supermarkt DEEN. Haar bloed kookte namelijk toen ze hoorde dat er bij een vestiging van de supermarkt geen aardappelen in de schappen lagen door een 'leveringsprobleem'. "Een leveringsprobleem? Ik heb 120.000 kilo aardappels in mijn schuur liggen en die staat op een steenworpafstand van de winkel", zegt ze tegen NH Nieuws. Haar actie wierp z'n vruchten af: DEEN heeft inmiddels een deal met haar gesloten.

Alleen maar verlies

Maar er zitten nog veel meer aardappeltelers in de penarie. Ze krijgen een compensatie van de overheid: per kilo (onverkochte) aardappelen krijgen ze 6 cent. Daar draaien ze alleen wel tien cent per kilo verlies mee. En het blijft natuurlijk zonde: als de aardappelen op een gegeven moment ook niet meer aan voedselbanken en vee te slijten zijn, moeten ze vernietigd worden. En als laatste redmiddel worden ze nog gebruikt bij de productie van handgel.

Zo kun je aardappelboeren helpen

Wil jij de aardappelboeren helpen? Dat kun je bijvoorbeeld doen via de websites benefrietjes.nl, supportyourlocals.nl en boerenenburen.nl. Bij die laatste kun je rechtstreeks producten bij een boer kopen. Het liefst aardappelen op dit moment dus. En daar kun je heel makkelijk zelf de lekkerste friet van maken.

Bron | NOS, NH Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder meer de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden