null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom we juist nu graag naar een luisterboek of podcast luisteren

Wandelend of schoonmakend met oortjes in naar een boek of podcast luisteren. Volgens neuropsychologen werkt deze manier van afleiding tijdens de quarantaine niet alleen tegen verveling, maar ook voor een lagere hartslag en tegen eenzaamheid.

Uit nieuwe data van Spotify blijkt dat in de eerste week van de quarantaineperiode, 19 tot 25 maart, al een verandering in luistergedrag te zien is.

Luisteren voelt als gezelschap

Volgens Spotify nemen luisteraars vaker tijd voor zichzelf en geven ze prioriteit aan hun gezondheid en mentale welzijn. Veel mensen zochten namelijk naar muziek op het gebied van gezondheid, fitness, wellness en lifestyle. Er werden meer work-outlijsten gemaakt dan de maand ervoor. Ook werden er vooral streams over hardlopen, yoga, natuurgeluiden en meditatie gemaakt.

Volgens neuropsycholoog Rebecca Schaefer is het niet vreemd dat mensen kiezen voor het luisteren naar een podcast. “Mensen willen andere mensen horen praten, want een stem is persoonlijker dan een boek. Een podcast en een luisterboek helpen om menselijk contact te vinden zonder fysieke nabijheid.”

Rustig worden met muziek

Qua muziek wordt er in deze periode meer geluisterd naar relaxte, akoestische nummers. Daarnaast werd er vaker gekozen voor instrumentele muziek in plaats van zang. Volgens Schaefer helpt muziek bij de regulatie van emoties. "We weten allemaal wat voor een muziek we kunnen gebruiken om te kalmeren of om onszelf op te peppen voor een vervelend klusje. We willen in de sportschool niet hetzelfde horen als 's avonds op de bank."

Emotionele systemen

Volgens hersendeskundige Erik Scherder doet luisteren een beroep op verschillende onderdelen in de hersenen. "Je hoort een woord, dat komt in je auditieve schors aan en wordt daar ook verwerkt. Zo worden klanken woorden, ontstaan er ideeën, komt er een voorstelling, ervaar je emoties als: spanning, angst of lachen. Dat doet een beroep op allerlei emotionele systemen, het genereren van ideeën en je fantasie."

Reguleert je lichaam

De klanken die binnenkomen in de hersenstam, reguleren de ademhaling, bloed- en hartregulatie volgens Scherder. Je hoort de meest verschrikkelijke dingen om je heen op het nieuws: mensen zijn overleden, de ic's zijn overbelast en je moet afstand nemen van kwetsbare groepen. Je bloeddruk en ademhaling gaan omhoog en daardoor ontstaat er stress en spanning. Andersom werkt het ook: wie rustig wil worden, kan dat doen door middel van luisteren zegt Scherder. Door te luisteren naar iemand die rustig praat, word je vanzelf rustiger.

Hier vind je luisterboeken

  • Storytel
  • Luisterbieb
  • Trees
  • Snelwegsprookjes
  • Pocket Cast

Hier vind je podcasts

  • Spotify
  • YouTube
  • Apple Podcasts
  • Stitcher

Bron | Nu.nl, Spotify.nl

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden