null Beeld

Waarom we ineens weer last hebben van muggen

Je zou denken dat we in de winter van die vervelende muggen zijn verlost, maar niets blijkt minder waar: door de stijgende temperaturen blijven muggen namelijk steeds vaker ook in de winter actief.

En volgens bioloog Arnold van der Vliet zal dit alleen nog maar toenemen.

Warme winter

De muggen die we in de winter zien, zijn de molestusvariant van de huissteekmug. Dit is een mug die niet in winterrust gaat, maar bij warme temperaturen actief blijft. “Hoe warmer de winters, hoe actiever de muggen,” zo vertelt Van der Vliet aan RTL Nieuws. “De molestus-mug gaat ook in de winter op zoek naar bloed. Hij houdt van zoogdieren en laten wij mensen dat nou toevallig zijn.”

Stedelijke gebieden

De mug is vooral erg actief in stedelijke gebieden: “In stedelijke gebieden is het namelijk warmer en bij warmere temperaturen is de voortplantingssnelheid groter,” aldus Van der Vliet. Daarnaast zijn in steden ook meer vochtige kruipruimtes en tuinen met stilstaand water. En daar zijn muggen blij mee, want daarin leggen ze graag hun eitjes.

Water

De hoeveelheid water die je in je tuin hebt, bepaalt volgens van der Vliet in belangrijke mate hoeveel overlast je hebt. “Met alle potjes en pannetjes met daarin stilstaand water creëren we fijne broedplaatsen voor de muggen,” zegt Van der Vliet. Als voorbeeld noemt hij onafgedekte vijvers en regentonnen, waarin muggen eitjes leggen.

Gevaarlijk

Helaas is de toename van muggen niet helemaal zonder gevaar. Door klimaatverandering zou het West-Nijl Virus ook naar Nederland kunnen komen, zo vertelt Van Vliet. Dit virus kan in het ergste geval een hersenvliesontsteking veroorzaken. “Het is iets waar we in Nederland goed alert op moeten zijn.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden