null Beeld

Waarom te veel drop eten gevaarlijk kan zijn

Als er iets is waar wij Nederlanders dol op zijn, dan is het wel drop. Volgens de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA kan het te veel eten ervan echter grote gevolgen hebben voor je gezondheid, vooral voor mensen van boven de veertig. Maar klopt dit wel?

RTL Nieuws vroeg het aan Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Gezondheidsrisico's te veel drop

Volgens de FDA kan een ‘overdosis’ aan drop grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het bevat namelijk glycyrrhizinezuur, een zoetstof die uit zoethout wordt gehaald. Hierdoor houd je vocht vast en stijgt je bloeddruk als je er te veel van eet. Zodra je stopt met het eten van drop verdwijnen deze klachten meestal vanzelf. Maar als je dit niet doet, dan kun je volgens de FDA flinke gezondheidsrisico’s lopen.

“Sommige mensen ervaren een versnelde hartslag, hoge bloeddruk, gezwollen ledematen, loomheid en hartfalen na het eten van veel drop”, zo laten deskundigen van de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit weten. Vooral mensen die ouder zijn dan veertig worden gewaarschuwd. Meer dan zestig gram drop per dag (ongeveer twaalf dropjes) over een periode van twee weken zou volgens de Amerikanen namelijk al tot een ziekenhuisopname kunnen leiden.

Lees ook

Waar zit meer zout in: in een zoet of zout dropje?

Lichtelijk overdreven

Deze laatste uitspraak is volgens hoogleraar Seidell een beetje overdreven. “Nou, dan zouden de Nederlandse ziekenhuizen vol moeten liggen. Ik denk dat het hier gaat om een overdreven waarschuwing omdat Amerikanen drop minder goed kennen. Daar eten ze het amper en hier struikel je over de dropwinkels.” Toch kleven er volgens Seidell wel degelijk risico’s aan het eten van heel veel ervan. “Glycyrrhizinezuur verhoogt de bloeddruk, meer nog dan zout. Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen.”

Hoeveel drop per dag?

Omdat mensen van boven de veertig meer risico lopen op het ontwikkelen van hartproblemen en een hoge bloeddruk, moeten zij inderdaad extra opletten. Zeker als ze naast drop ook nog zoethoutthee en keelpastilles innemen. Mensen die jonger zijn dan veertig, kunnen maximaal een handje drop per dag eten volgens Seidell. Ben je zwanger? Dan adviseert het Voedingscentrum om maximaal twee tot drie dropjes per dag te eten en niet meer dan één à twee glazen zouthoutthee per dag te drinken.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | RTL Nieuws, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden