null Beeld

Waarom tanken je in 2020 nóg meer geld gaat kosten

Automobilisten zijn volgend jaar aanzienlijk meer geld kwijt aan tanken. De accijnzen op benzine, diesel en lpg gaan namelijk omhoog. Automobilisten betalen onder de streep ruim een halve euro meer voor een volle tank benzine.

De accijnzen worden verhoogd door de inflatie, zo legt consumentenadviescentrum UnitedConsumers uit. “Door de overheid is de inflatie vastgesteld op 1,6 procent. Dat de overheid de accijnsverhoging ook nog eens belast met 21 procent btw wordt voor het gemak vergeten. Daardoor wordt uw tankbeurt een halve euro duurder.”

Stijgingen tanken

De accijns op benzine Euro95 E10s stijgt met meer dan 1 cent per liter (0,0126 euro p/l). Diesel stijgt met meer dan een halve cent per liter (0,00793 euro p/l). In het geval van LPG wordt het bedrag per liter verhoogt met iets meer dan een kwart cent (0,00298 euro p/l). Op 1 januari 2023 gaat de accijns op diesel opnieuw met 1 cent omhoog. Met deze extra opbrengsten wil het kabinet de kosten betalen van maatregelen voor een beter klimaat.

Roken duurder

Niet alleen de brandstof wordt duurder, ook rokers zijn volgend jaar meer geld kwijt. Een pakje Marlboro Red met daarin twintig sigaretten kost op dit moment 7 euro. De accijns op een dergelijk pakje gaat 1 januari omhoog met 14 eurocent. Op 1 april komt daar nog eens een hele euro bij. De hoge accijnzen op sigaretten zijn onderdeel van het plan van de Nederlandse overheid om in 2040 een generatie rookvrij te laten opgroeien. Het doel is de prijs verder te verhogen tot 10 euro in 2023.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden