null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom steeds meer mensen door avocado’s in het ziekenhuis belanden

Huh, avocado’s zijn toch juist goed voor je? Ja, dat is ook zo. Juist daarom eten steeds meer mensen avocado’s. Maar vaker dan je zou denken eindigt dit met een bezoekje aan de spoedeisende hulp. 

De reden? Niet iedereen blijkt even goed in het openmaken, ontpitten en snijden van een avocado. Met als gevolg de ‘avocado-hand’: een diepe snee in de handpalm. En dat maakt avocado snijden behoorlijk gevaarlijk - tenzij je het op de juiste manier doet.

Avocado snijden gevaarlijk?

Een avocado snijden hoeft niet gevaarlijk te zijn. Het gaat vaak mis wanneer mensen met de punt van hun mes de pit van de avocado proberen te verwijderen. De pit is vaak glad, waardoor mensen doorschieten en met het mes in hun handpalm belanden.

Stijging slachtoffers 'avocadoletsel'

Exacte cijfers zijn er in Nederland niet. Maar de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie meldt dat plastisch chirurgen wekelijks meerdere slachtoffers met zogenoemd 'avocadoletsel' zien. Het is volgens hen dan ook een groeiend probleem. In de Verenigde Staten zijn er wel cijfers bekend en die liegen er niet om: tussen 1998 en 2017 raakten maar liefst vijftigduizend mensen gewond tijdens het ontpitten van een avocado. De grootste stijging in het aantal gewonden vond plaats vanaf 2013. Tachtig procent van deze gewonden was een vrouw.

Met name vrouwen

Dennis Barten, SEH-arts bij het VieCuri medisch centrum in Venlo, zag vorig jaar al eenzelfde soort stijging in Nederland, vertelde hij aan LINDA.nl. En dan met name onder vrouwen tussen de twintig en vijftig jaar. Hoewel hij de slachtoffers niet dagelijks ziet, zijn het er fors meer dan een aantal jaar geleden. Bovendien zullen niet alle slachtoffers naar de spoedeisende hulp gaan, maar naar hun eigen huisarts. Hierdoor zijn het er waarschijnlijk nog meer dan we denken.

Avocado veilig ontpitten

Hoewel de ongelukjes vaak niet blijvend gevaarlijk zijn, kun je ook pech hebben en de pees in je hand raken. Dan moet je wel geopereerd worden. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een avocado snijden is niet gevaarlijk als je het op déze manier doet (en wist je dat je een avocado ook gewoon kunt pellen, zonder een mes?):

Hier koop je de avocadosnijder uit bovenstaand filmpje:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS, LINDA.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij het Margriet-kookboek al? Je bestelt 'm hier.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden