null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom sommige scholen dit jaar de ouders laten beslissen of hun kind blijft zitten

Door de coronacrisis heeft de schooltijd er voor jouw (klein)kind dit jaar vast heel anders uitgezien. Gaat hij of zij straks wel over naar de volgende klas? Als het aan sommige scholen ligt, beslissen de ouders dat dit keer.

Zij zijn dit jaar namelijk ook een beetje juf en meester geweest met het thuisonderwijs. Maar over die inspraak van de ouders op dit besluit, is nogal wat verdeeldheid.

Scholen dicht door coronavirus

Vanwege het coronavirus sloten alle scholen in Nederland per 16 maart de deuren. Vanaf 2 juni gaan de middelbare scholen weer open, en vanaf 8 juni de basisscholen. Dit betekent dat duizenden kinderen bijna drie maanden niet naar school zijn geweest. Ze kregen zo goed als het kon thuisonderwijs. En dit soort bijzondere omstandigheden vragen om bijzondere overgangsprocedures, zijn sommige scholen van mening.

Ouders betrekken

Hun plan is om uiteindelijk de ouders te laten beslissen of hun kind blijft zitten of overgaat naar de volgende klas. "Normaal heeft de school de expertise om te beslissen of een kind in een volgende klas goed af is. Dit schooljaar is anders gelopen", legt Han Versloot, directeur van de Naaldwijkse middelbare school ISW Hoogeland, hierover uit aan het AD. "Die informatie hebben wij maar ten dele. Wij kunnen de keuze niet voor honderd procent dichttimmeren, dus betrekken we de ouders. Zij hebben hun kind thuis gezien."

Voordeel van de twijfel

Het idee is dat de school wel advies geeft, maar dat de ouders uiteindelijk de knoop doorhakken over of hun kind overgaat naar de volgende klas of niet. "Ouders zijn na het horen van onze motivatie vrij om dit wel of niet te volgen", vervolgt Versloot. "Als ze zeggen ‘het gaat wel lukken’, dan krijgt een leerling het voordeel van de twijfel. Die gaat gewoon mee naar volgend schooljaar."

'School moet eindverantwoordelijke blijven'

Het ISW Hoogeland is niet de enige middelbare school die de overgangsprocedure zo aanpakt. Zeker met oog op de coronacrisis niet. En op de site van Rijksoverheid kun je altijd overleggen met school over de overghangsprocedure van je kind. Alleen heeft de school normaal gesproken het laatste woord.

Dat de ouders op sommige scholen nu de uiteindelijke beslissing kunnen maken, komt op de nodige kritiek te staan. Onder meer van de VO-raad, de belangenorganisatie van het voortgezet onderwijs. Die vindt overleg met de ouders goed, zeker nu zij bovenop het thuisonderwijs zitten. "Maar de keuze van overgaan is en blijft de eindverantwoordelijkheid van een school."

Ongelijke kansen

Ook het ministerie van Onderwijs plaatst er vraagtekens bij en vindt dat docenten het laatste woord moeten hebben. "Als ouders mogen bepalen of hun kind naar de volgende klas gaat, kan dit leiden tot kansenongelijkheid", laat een woordvoerder weten. "Vooral mondige en hoogopgeleide ouders zullen daarvan gebruik maken. Dat is niet wenselijk."

Consequenties

Als je je kind over laat gaan terwijl het advies van school is om nog een jaartje over te doen, zitten daar wel de nodige consequenties aan vast. Een soort addertjes onder het gras. Zo kan de leerling niet toch nog worden teruggeplaatst als na een tijdje blijkt dat hij of zij inderdaad niet klaar was om over te gaan. Ook krijgen zij geen extra begeleiding als het ze toch te zwaar wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Rijksoverheid

Beeld | iStock

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden