null Beeld

Waarom sommige mensen van knuffelen houden en anderen niet

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar er zijn mensen die echt niet van knuffelen houden. Kijk dus vooral niet gek op als iemand een keer je knuffel ontwijkt, het heeft namelijk niks met jou te maken.

Waar het dan wel aan ligt? Volgens de Amerikaanse Suzanne Degges-White, hoogleraar aan de universiteit van Northern Illinois, ontstaat een afkeer voor knuffelen vaak door iets wat iemand in zijn kindertijd heeft meegemaakt.

Knuffelende ouders

Een studie, gepubliceerd in Comprehensive Psychology, uit 2012 bevestigt deze bewering. Daaruit bleek dat mensen die zijn opgevoed door knuffelende ouders als volwassenen ook graag knuffelen. Het tegenovergestelde is ook het geval: als je ouders vroeger niet zo knuffelig waren, moet je er later vaak niets van hebben.

Uitzonderingen

Maar er zijn uitzonderingen, ontdekte hoogleraar Degges-White: “Er zijn kinderen die opgroeien en zo erg hunkeren naar meer fysiek contact dat ze op latere leeftijd praktisch iedereen een knuffel geven die ze ontmoeten.” In de meeste gevallen geldt echter: zien knuffelen doet knuffelen. Dus wie als kind gemakkelijk wordt aangeraakt en liefdevol wordt vastgepakt, doet dat ook sneller in zijn of haar volwassen leven.

Onzeker

Ten slotte speelt zelfvertrouwen in dit proces nog een belangrijke rol. De hoogleraar: “Wie niet zo openstaat voor fysiek contact met anderen, is vaak gewoon onzeker. Ook mensen met sociale angststoornissen knuffelen doorgaans niet graag, zelfs niet met familie of dierbare vrienden. Ze voelen zich meestal heel ongemakkelijk als ze een knuffel krijgen en weten op dit soort momenten geen raad met zichzelf.”

Bron | time.com

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden