null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom overgewicht vervelende gevolgen kan hebben voor je kat

Veel mensen zijn dol op kattenfilmpjes. Vooral zwaarlijvige katten doen het goed, maar die trend is hartstikke gevaarlijk. Obesitas kan bij katten voor veel problemen zorgen.

Zes op de tien katten heeft overgewicht en dat is volgens Myriam Hesta, professor dierenvoeding aan de Universiteit Gent, een groot probleem.

Kat met overgewicht

27 procent van de katten met overgewicht heeft echt obesitas. Hesta doet onderzoek naar zwaarlijvige katten. "Obesitas op zich is al een ziekte, maar gaat ook gepaard met een continue lage graad van ontsteking waardoor de diertjes ook veel sneller last hebben van andere ziektes." Hesta noemt diabetes type 2 als het belangrijkste voorbeeld.

Diabetes

Net als mensen hebben obese katten een veel hoger risico op diabetes type 2. Ze moeten dan ook op dieet en tweemaal per dag een insulinespuit krijgen. "De katten kunnen ook problemen krijgen met hun gewrichten, blaas en huid en ze beginnen mank te lopen. Bij morbide obesitas zie je ook dat ze zelf niet meer kunnen plassen en poepen. Doordat ze fysiek te zwaar zijn, raken ze bepaalde plekken niet meer aan waardoor hun vacht er erg onverzorgd gaat uitzien."

Gezond gewicht

Een gezond gewicht is dus ook voor je kat hartstikke belangrijk. Volgens Hesta is 3 tot 4 kilo voor een kat een gezond gewicht. "En 5 kilogram bij echt grote katten. Behalve bij speciale rassen, zoals de Noorse Boskat en de Maine Coon, is een gewicht boven de 5 kilogram te zwaar." Zo kan een Noorse Boskat al snel drie tot zelfs negen kilo wegen, een prima gewicht voor dit ras dus.

Beweging

Te calorierijke voeding of een verkeerde manier van eten geven, kan de oorzaak zijn van het overgewicht. Ook te weinig beweging speelt een rol. "Het leven van veel katten bestaat tegenwoordig gewoon uit een herhaling van slapen en eten. Dan is de kans op overgewicht natuurlijk groot. Maar er zijn ook dingen die we minder in de hand hebben. Zo lopen bepaalde rassen meer risico op obesitas, zoals bijvoorbeeld de Britse Korthaar."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Tips voor afvallen

Ook sterilisatie of castratie kan volgens Hesta de kans op overgewicht vergroten. De energiebehoefte van de kat daalt dan met 30 procent, maar ze laten minder restjes liggen in hun etensbakje en ze bewegen minder. Moet jouw kat ook wat afvallen? Dit zijn een aantal tips van de professor:

  • Pas de hoeveelheid en de soort voeding aan op je huisdier. Is je kat gesteriliseerd, kies dan voor eten voor gesteriliseerde katten. Dat bevat namelijk meer vezels en minder energie, zodat je de hoeveelheid niet aan hoeft te passen. Je kunt bij je dierenarts navragen welke voeding en hoeveelheid je kat precies nodig heeft om af te vallen.
  • Let erop hoe je je kat eten geeft. Alle voeding in één keer in het bakje doen kun je het beste vermijden. Stimuleer ook activiteit: verstop wat brokjes in huis of neem er een paar in je hand en laat je kat achter je aan lopen. In de dierenwinkel vind je ook verschillende leuke puzzels die ervoor zorgen dat je kat langzamer eet.
  • Heb je meerdere katten? Dan is het goed om te weten dat er speciale voederbakken bestaan die je kunt programmeren aan de hand van de chip van je kat. Het luikje opent dan zodra de juiste kat ervoor komt staan en zodra hij weer vertrekt. Zo vermijd je dat de katten elkaars eten opeten.
  • Onthoud vooral dat voorkomen makkelijker is dan genezen. Zie je dat je kat aankomt? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts en vraag hoe je haar voeding kunt aanpassen.

Lees ook

Waarom er nu meer katten met gebroken pootjes bij de dierenarts komen

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden