null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom ook steeds meer volwassen een verhaaltje luisteren voor het slapengaan

Een zachte stem, wat geluidseffecten en verhalen die je fantasie prikkelen, maar toch rustgevend zijn.  De laatste jaren zijn er  steeds meer slaapverhalen en slaap-podcasts in opkomst. Maar werken die verhaaltjes voor het slapengaan ook echt?

Lig jij vaak lang te piekeren voor je in slaap valt? Dan ben je niet alleen. Uit onderzoek van het CBS blijk dat twintig procent van de Nederlanders last heeft van slaapproblemen. En hoewel het wordt afgeraden om er vlak voor het slapengaan nog op te kijken, biedt je smartphone misschien toch de hulp die je nodig hebt om onder zeil te raken. Met een verhaal-podcast.

Het einde is niet belangrijk

Het idee is niet gek, als je bedenkt dat we kinderen vaak een verhaaltje voorlezen, zodat ze daarna makkelijk in slaap vallen. In tegenstelling tot gewone luisterboeken zijn deze verhalen zo gemaakt, dat je het einde niet hoeft te halen. "De verhalen zijn ontworpen om de overgang van inspanning naar ontspanning te ondersteunen", legt neurowetenschapper Eus van der Helm uit aan Nu.nl. “Net als voor kinderen, kan lezen of luisteren naar een verhaal ook voor volwassenen geruststellend en ontspannend zijn."

Liggen en luisteren

De effectiviteit van de slaapverhalen is nog niet wetenschappelijk bewezen. Maar de neurowetenschapper begrijpt wel waarom het voor sommige mensen goed werkt. “Mensen die moeilijk in slaap vallen, geven vaak aan dat ze niet kunnen stoppen met piekeren. Wanneer je naar iemand anders luistert, doorbreekt dat wellicht je eigen gedachten. Daarnaast hoef je niets actiefs te doen, je kunt gewoon liggen en luisteren. Dat werkt ontspannend, waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen.”

Niet elk luisterboek is volgens Van der Helm geschikt als luisterverhaal. Apps als Calm, Bedtime stories en andere aanbieders bevatten daarom speciale verhalen, die gemaakt zijn om de luisteraar in slaap te wiegen. “Het is belangrijk dat je een verhaal uitkiest zonder complexe verhaallijnen, drama, plotwendingen en een spanning, dat werkt juist stressverhogend. En uit onderzoek blijkt dat, zolang er stresshormonen in je lijf zijn, het lastig is om in slaap te vallen.”

Blauw licht

Hoewel een luisterboek dus veel ontspanning kan bieden, zit er ook een groot nadeel aan. Om een luisterboek te kunnen afspelen, heb je een telefoon nodig. En dat terwijl onderzoekers juist afraden om je smartphone mee te namen naar de slaapkamer. Wie te lang naar het blauwe licht uit het schermpje staart, zou namelijk moeilijker in slaap komen. “Ideaal is dus een fysiek boek met speciale slaapverhalen voor volwassen”, besluit Van der Helm.

Lees ook

Hoe een 'zwaartekrachtslaapmasker' je kan helpen om beter te slapen

Bron| Nu.nl

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden