null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom mantelzorgers niet uitkijken naar de zomervakantie

Dagelijks geven miljoenen Nederlands zorg aan iemand in hun omgeving die langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is. Voor veel Nederlanders is mantelzorg een noodzakelijke én waardevolle bezigheid. Het zorgen moet vaak gebeuren naast een drukke baan en een gezin. En er is nauwelijks tijd om op vakantie te gaan.

Eerder dit jaar startte Margriet daarom een petitie om het voor mantelzorgers makkelijker te maken om een weekje vrijaf te nemen. En die ontspanning is hard nodig. Want door de personeelstekorten in de zorg tijdens de zomermaanden, wordt de druk, die op mantelzorgers in deze periode wordt uitgeoefend, alleen nog maar groter.

Minder hulp

De zomervakantie is voor veel mensen het ideale moment om even een stapje terug te doen. Even bijkomen na een jaar hard werken. Voor mantelzorgers is het echter vaak een extra zware periode. Doordat ook zorgmedewerkers in deze periode op vakantie zijn, dreigen en steeds grotere personeelstekorten bij zorgbedrijven. Daardoor moeten mantelzorgers meer taken zelf uitvoeren. Daarnaast zijn ook veel vrienden en familieleden van mantelzorgers op vakantie, waardoor ze minder vaak op hulp kunnen rekenen uit hun omgeving.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Persoonlijke zorg

Uit onderzoek van MantelzorgNL blijkt dat 75 procent van de mantelzorgers verwacht tijdens de vakantieperiode zelf meer zorg te moeten geven. Daarnaast verwacht 36 procent door de personeelstekorten in de zorg zelf niet op vakantie te kunnen. Mantelzorgers denken dat er in de zomermaanden vooral minder hulp beschikbaar zal zijn voor het was- en douchebeurten en hulp bij aan- en uitkleden. Verder verwacht 63 procent minder hulp en begeleiding te ontvangen in het huishouden.

Zorgindicatie

In de Tweede Kamer wordt dinsdag gedebatteerd over de personeelstekorten in de zorg. Want dat er behoefte is aan hulp, is volgens Liesbeth Hoogendijk, bestuurder van MantelzorgNL, een ding wat zeker is. “Als je als mantelzorger zelfs niet kunt rekenen op de hulp waarvoor de zorgvrager een indicatie heeft, dan betekent dat dus niet even gas terug nemen tijdens de zomer maar een behoorlijk tandje erbij. Terwijl er gewoon een indicatie is voor zorg”.

Bron| MantelzorgNL

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden