null Beeld

Waarom je volgens de politie moet uitkijken met dít soort WhatsApp-berichtjes

De politie waarschuwt momenteel voor een slinkse manier van WhatsApp-fraude. Criminelen doen zich voor als een vriend of familielid en vragen een geldbedrag over te maken, soms zelfs door WhatsApp-accounts over te nemen.

De berichtjes komen vaak zó betrouwbaar over, dat de slachtoffers nergens aan twijfelen en het geld meteen overmaken.

Smoesje

Volgens RTL Nieuws sturen criminelen vaak vanaf een 06-nummer een WhatsApp-bericht naar het slachtoffer, waarbij ze zich voordoen als zijn of haar moeder. De naam en foto kloppen, alleen het 06-nummer is anders. Vaak wordt het excuus gebruikt dat degene net is overgestapt naar een andere provider en daarom een nieuw nummer heeft. Vervolgens wordt er gevraagd om een bedrag van meer dan duizend euro over te maken naar een Nederlands rekeningnummer.

Verzoek om betaling

Sommige criminelen gaan zelfs nóg verder en nemen het WhatsApp-account van het slachtoffer over. Dit doen ze door je zogenaamde registratiecode te gebruiken. Zodra ze het 06-nummer in handen hebben, sturen ze contacten een verzoek om een betaling over te maken. Meestal gebeurt dat bij iedereen die ze maar kunnen vinden: of het nu familieleden, vrienden of collega's zijn.

Extra voorzichtig zijn

Volgens de politie is het dan ook belangrijk om nooit zomaar geld over te maken en áltijd te verifiëren naar wie je het geld overmaakt. Vraagt een familielid een groot bedrag over te boeken? Probeer diegene dan altijd eerst persoonlijk te spreken, dus bijvoorbeeld via de telefoon of in het echt. Ook is het belangrijk om nooit zomaar je sms-code van WhatsApp aan iemand anders te geven.

Verificatie instellen

Je kunt ook nog een extra veiligheidsmaatregel nemen, door je WhatsApp te beschermen met een tweestapsverificatie. Hierbij moet je na het registreren van je account ook nog een pincode invoeren. Criminelen hebben je pincode niet, waardoor ze – ook al hebben ze je sms-of voicemailcode – niet je WhatsApp kunnen overnemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden