null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je tijdens de jaarwisseling goed moet checken of je deur op slot is

De afgelopen jaren is het aantal woninginbraken in ons land sterk afgenomen. In 2012 werd 92.000 keer melding gemaakt van inbraak, terwijl de teller in 2019 nog maar op 43.000 inbraken stond. Toch is er één avond waarop het aantal inbraakpogingen verdriedubbeld: tijdens de jaarwisseling!

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit te voorkomen.

Jaarwisseling populair

Volgens een onderzoek van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is oudjaarsdag al een aantal jaren de favoriete inbreekdag onder dieven. De onderzoekers vermoeden dat dit komt, doordat veel mensen de jaarwisseling buiten de deur vieren. Bovendien kunnen dieven -door al het geknal in de buurt- een deur of raam openbreken, zonder dat het opvalt.

Voorkomen met goede sloten

Natuurlijk kun je een inbraak in de eerste plaats voorkomen door je deur op slot te doen, maar ook de kwaliteit van de sloten is erg belangrijk. Een dief heeft een goedkoop slot, zonder keurmerk, namelijk binnen twee minuten opengebroken. “Als een slot aluminium beslag heeft, wordt dit opengebroken en de cilinder eruit getrokken met bruut geweld”, vertelt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie. "Bij sloten met een beslag van ijzer steken ze een schroef in de cilinder en plaatsen hier dan een cilinderstrekapparaat op. Met veel kracht trekken ze de cilinder er dan uit.” Hij raadt dan ook aan om altijd sloten met een goed keurmerk te gebruiken. Déze krijgen criminelen ook open, maar het neemt net iets meer tijd in beslag. En juist die tijd is cruciaal. “Je zou zeggen dat drie tot vijf minuten kort is, maar voor een inbreker is dat heel lang. Ze willen snel en makkelijk scoren”, aldus een woordvoerder van de Politie.

Net doen alsof je thuis bent

Naast het gebruik van goede sloten en het sluiten van alle ramen, is het belangrijk om een dief het idee te geven dat je wel thuis bent. Staat er een tafel voor het raam? Zet er dan gebruikte kopjes op. Ook is het goed om zoveel mogelijk verlichting in huis aan te laten als je eventjes weggaat. En zoals bij veel dingen geldt; is ook bij woninginbraak voorkomen beter dan genezen. Niet alleen omdat het zonde is van al je kostbare spullen. Uit cijfers blijkt namelijk dat dieven vaak terugkomen naar een woning waar ze hebben ingebroken, omdat zij het huis al kennen en weten wat er ongeveer te halen valt.

Lees ook

Auto-inbraak voorkomen? Wikkel je sleutel in aluminiumfolie!

Bron| Max Vandaag

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden