null Beeld

Waarom je op een bepaald type valt en wat dit zegt over je liefdesleven

Ga je altijd voor blonde mannen met een baardje of juist voor een gladgeschoren donkere man? Dat is niet zo heel gek: vrijwel iedereen heeft een bepaald type waarop hij of zij valt. Waar komt deze voorkeur toch vandaan? En is het erg om zo kieskeurig te zijn?

Twee experts leggen je meer uit over dit fenomeen.

Aantrekkingskracht

Het is belangrijk om te weten dat het niet alleen te maken heeft met je aangetrokken voelen tot bepaalde uiterlijke kenmerken. “Het hebben van een type betekent dat je je aangetrokken voelt tot specifieke kenmerken van een persoon, zowel goed als slecht,” vertelt Tyler Turk, CEO van Created With Love, een organisatie die romantische dates faciliteert voor koppels. “De voorkeur voor bepaalde kenmerken zijn meestal ontstaan in je jeugd, gebaseerd op mensen naar wie je opkijkt. Kortom, het zit bijna in je DNA om een voorkeur te hebben voor een specifiek type.”

Duurzaam of niet?

Het is dus volstrekt normaal om bepaalde voorkeuren te hebben. Toch is het belangrijk om na te gaan of de kenmerken waartoe je je aangetrokken voelt wel goed voor je zijn. “Het is verstandig om een stap terug te nemen en te begrijpen waarom je je aangetrokken voelt tot een bepaald type, en of dat type ook in staat is om een duurzame relatie met je aan te gaan,” aldus Turk.

Goede voorspeller

Dating- en relatieschrijver Demetrius Figueroa gaat nog een stapje verder. Volgens hem kan de voorkeur voor een bepaald type voorspellen hoe je liefdesleven uiteindelijk zal verlopen. “Een voorkeur hebben voor een specifiek type is op zich niet goed of slecht, maar het kan wel goed of slecht zijn voor het verloop van je liefdesleven,” zegt hij. “Als je op zoek bent naar een langdurige, serieuze relatie en je valt altijd op bad boys die zich niet willen binden, dan ga je geen geluk vinden in de liefde. Wees dan ook niet bang om in zo’n geval eens uit je comfortzone te stappen en te daten met iemand die heel anders is.”

Niet te kieskeurig zijn

Maak ook zeker geen checklist met kenmerken waaraan je toekomstige partner moet voldoen. “Het is oké om een aantal kwaliteiten aan te geven die je wilt zien in je toekomstige partner, maar word niet te kieskeurig. Als je type zo specifiek is, wordt het vaak onmogelijk om de ware te vinden. Het is niet zo moeilijk om iemand te vinden die lang is en bruin haar heeft, maar het wordt wel moeilijk als die persoon ook nog eens sportief moet zijn, houdt van verre reizen, extrovert is, een universitair diploma en een dikbetaalde baan heeft,” aldus Figueroa.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN.be

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden