null Beeld

Waarom je nieuwe kleding écht altijd eerst moet wassen

Wanneer je een nieuw kledingstuk hebt gekocht, is het verleidelijk om het meteen aan te trekken. Toch kun je dit maar beter niet doen: nieuwe kleding bevat tegenwoordig zo veel chemicaliën dat het gevaar kan opleveren voor de gezondheid.

Hieronder de belangrijkste redenen waarom je nieuwe kleding écht beter eerst kunt wassen.

Kankerverwekkend

Een vijfde van alle nieuwe kleding bevat stoffen als nonylfenol, benzidine, formaldehyde, chroom en nikkel. Die kunnen allergische reacties veroorzaken en zelfs kankerverwekkend zijn, zo schrijft het Frans Nationaal Agentschap voor de Veiligheid van Voedsel, Milieu en Arbeid na gedegen onderzoek.

Schimmels en insecten

Het gaat hierbij vooral om verfstoffen waarvan restanten achterblijven, maar ook om chemicaliën die moeten voorkomen dat er tijdens het vervoer schimmels en insecten in de kleding terechtkomen. Dit soort stoffen blijven vooral achter op goedkope accessoires en op feloranje kleding. Kledingstukken in die felle tint willen ook nog weleens loodchromaat bevatten.

Huidallergieën

De Belgische dermatoloog Jo Lambert (UZ Gent) ziet dan ook een flinke toename van het aantal huidallergieën door chemische stoffen in kleding. “Zeker in een vochtige omgeving kunnen kleine moleculen loskomen en binnendringen in de huid. Die kunnen voor tijdelijke irritaties zorgen, zoals eczeem, roodheid, jeuk of een branderig gevoel.”

Vooral synthetische stoffen

Allergieën komen vaker voor bij mensen die synthetische stoffen dragen, zoals polyester en acryl. En die zijn de laatste jaren juist in opmars door de opkomst van goedkope modeketens. “Om de stof kreukvrij en kleurvast te houden, worden daarin zogenaamde formaldehyde-vrijstellers gebruikt. Bij katoen, linnen en zijde is dit niet het geval, omdat die van nature hun kleur beter vasthouden,’’ aldus Lambert.

Bron | hln.be

Foto | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden