null Beeld

Waarom je met dit warme weer moet oppassen waar je gaat zwemmen

Met temperaturen boven de 30 graden is het wel zo lekker om een beetje verkoeling te zoeken in het water. Toch moet je oppassen als je met dit weer gaat zwemmen. Een groot aantal zwemplassen, riviertjes en meren in Nederland zitten namelijk vol giftige blauwalg én dode vissen. 

Check daarom eerst altijd of het veilig is om ergens te zwemmen.

Blauwalg

Aanhoudende droogte kan zorgen voor laagstaand water. Laag water warmt eerder op dan hoog water, waardoor het de ideale broedplaats is voor de blauwalg. Wanneer je gaat zwemmen in besmet water kun je daar flink last van krijgen. Binnen 12 uur na de aanraking met het besmette water, kunnen klachten als huiduitslag, hoofdpijn, koorts, diarree, overgeven, gezwollen lippen en kno-klachten jou parten spelen. De klachten houden gemiddeld vijf dagen aan en gaan meestal vanzelf weer over, maar met dit warme weer zit je daar natuurlijk niet echt op te wachten. In de meeste gevallen is blauwalg niet met het blote oog te zien. Pas als er een enorme hoeveelheid van de bacterie in het water zit, kan er een groenige kleur ontstaan. De waterschappen en provincies adviseren dan ook om van tevoren op de website Zwemwater.nl te checken of het water schoon is.

Gevaar voor verdrinking

En dan is er nóg een gevaar dat op de loer ligt. We hebben dit seizoen veel hinder en gevaar veroorzaakt door muien. In muien stroomt het zeewater bij laag water (eb) de zee in. Een mui kan 100 meter de zee in stromen met een snelheid tot 8 kilometer per uur. Dit is te zwaar om tegenin te zwemmen, waardoor je meegesleurd kunt worden met de stroming. Let daarom goed op zandbanken, want daartussen bevinden zich muien. Voor de zekerheid kun je het beste niet te diep de zee in gaan.

Wat te doen in een mui?

Ben je toch in een mui terecht gekomen? Probeer dan rustig te blijven en probeer niet tegen de stroming in te zwemmen. Hierdoor raak je vermoeid en is de kans op verdrinking groter. Laat je in plaats daarvan meevoeren met de stroom, tot je uit de sterkste stroming bent. Probeer door te zwaaien aandacht te trekken van de strandbrigade.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Foto | iStock

null Beeld

Margriet 34 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor zomerse grote maten mode, een interview met Oek de Jong, de eerste keer samen op vakantie zonder kinderen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden