null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je koffiedrab zou moeten gebruiken in de moestuin

Een moestuin aanleggen is niet de moeilijkste klus, maar 'm goed onderhouden en ervoor zorgen dat je planten groeien als kool kan best een lastige opgave zijn. Kunnen je groenten en kruiden wel een zetje in de juiste richting gebruiken? Dan is het een prima idee om de planten te bemesten met koffiedrab.

Begin jij elke dag met een sterke kop koffie en zet je die op de ouderwetse manier? Gooi het drab dat in de filter achterblijft niet weg, maar geef het aan je planten. Die zijn er dol op, omdat er relatief veel stikstof, fosfor en kalium in zit. En laten dat nou net de belangrijkste bestanddelen van mest zijn voor je moestuin. Nog een voordeel: aan koffiedrab zit een veel minder heftig luchtje dan koemest, dat ook veel wordt gebruikt om moestuinen te laten groeien en bloeien.

Gratis artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Slakken op afstand

Er zijn nog meer voordelen. Niet alleen laat het je planten de lucht in schieten en stinkt het stukken minder dan koemest, koffiedrab houdt ook ongedierte op afstand. Slakken hebben bijvoorbeeld een hekel aan koffie; de cafeïne die erin zit is zelfs een gifstof voor de weekdieren. Wormen houden wél van koffiedrab, maar dat is alleen maar goed. Deze beestjes zorgen namelijk voor een betere bemesting en beluchting van de grond. Nog steeds niet overtuigd? Los van alle genoemde voordelen zouden je planten van de koffie een mooier kleurtje krijgen. Dus hup, ga koffiezetten en daarna de moestuin in met dat drab uit de filter.

Bron | libelle.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden