null Beeld

Waarom je juist nu bloed zou moeten doneren aan de bloedbank

We kunnen begrijpen dat je er door de corona-uitbraak niet meteen aan denkt om bloed te doneren. Toch heeft de bloedbank juist in deze periode jouw bloed hard nodig. Niet alleen om een mogelijk tekort te voorkomen, maar ook voor een bloedonderzoek naar groepsimmuniteit. 

Je bloed doneren kan heel waardevol zijn in de strijd tegen corona.

Kans op tekort aan bloed

Het is te allen tijde belangrijk dat er voldoende bloed wordt gedoneerd. Dat komt ook doordat bloed maar beperkt houdbaar is. Dat betekent dat het constant aangevuld moet worden. Wanneer er een tekort dreigt te komen kan de bloedbank het bloed niet eindeloos bewaren. Maar aangezien mensen door het coronavirus veel afspraken afzeggen en binnen blijven, zijn er ook minder mensen die bloed doneren. Daarom deed bloedbank Sanquin alvast een waarschuwing bij Hart van Nederland.

Veiligheidsmaatregelen bloedbank

De bloedbank vreest dat de terugloop in doneren vooral komt door het coronavirus en laat daarom weten dat ze allerlei maatregelen hebben getroffen om het besmettingsgevaar bij de bloedbank te beperken. Zo moet je bij aankomst en vertrek volgens de officiële richtlijnen je handen wassen, en mag je het knijpballetje tijdens het doneren alleen met gewassen handen aanraken. Ook het werkoppervlak wordt extra grondig schoongemaakt en er wordt voor extra afstand tussen donors gezorgd. Er wordt gevraagd om je eigen pen mee te nemen om de vragenlijst in te vullen en kinderen of ander gezelschap thuis te laten. Ook moeten de 65+ vrijwilligers en personeel van de bloedbank met verhoogd risico tijdelijk verplicht thuisblijven. Het coronavirus is overigens niet overdraagbaar via bloed, maar mocht je coronaverschijnselen hebben, wordt toch gevraagd om minimaal twee weken geen bloed te doneren.

Bloedonderzoek naar immuniteit

Naast dat bloed doneren hard nodig is om een tekort te voorkomen, is bloedbank Sanquin ook bezig met een onderzoek naar verspreiding en immuniteit tegen het coronavirus. Dit gaat in samenwerking met het RIVM. In april wordt in ongeveer een week bij alle bloeddonaties gemeten op antistoffen. Volgens Sanquin is deze test nauwkeurig genoeg om een representatief beeld te schetsen voor de verspreiding van het coronavirus in heel Nederland. Dit onderzoek zal vervolgens regelmatig worden herhaald om de ontwikkeling van groepsimmuniteit beter in kaart te brengen. Dit onderzoek is overigens anoniem, dus donors krijgen geen individuele uitslag of ze bijvoorbeeld het coronavirus al gehad hebben.

Lees ook: Groepsimmuniteit: waarom het góed is als mensen het coronavirus krijgen

Bloed doneren? Zo weet je of je geschikt bent

Gelukkig kwamen er door de oproep van de bloedbank al heel wat aanmeldingen binnen. Maar de bloedbank wil er juist in deze tijd graag meer. Mocht jij zelf ook bloed willen doneren, dan kun je de donortest op de website van Sanquin.nl doen. Binnen een paar minuten weet je of je bloed of plasma kunt doneren aan de bloedbank. Wanneer je je als donor aanmeldt neemt Sanquin zelf contact met je op om een afspraak te maken. Bekijk via deze locatiezoeker waar voor jou de dichtstbijzijnde vestiging is. Mocht je wel bloed willen doneren, maar liever niet aan het corona-onderzoek mee willen doen, dan kun je dit op de vragenlijst van de bloedbank aangeven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Sanquin, Het Parool, Women's Health, Hart van Nederland

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden