null Beeld

Waarom je juist bij een jacuzzi of bubbelbad moet uitkijken voor een legionellabesmetting

Dat het belangrijk is om na een vakantie je kranen goed door te spoelen, weten de meeste mensen wel. Wat echter veel mensen vergeten, is dat een bubbelbad of jacuzzi ook een grote risicobron is voor een legionellabesmetting.

Het RIVM en Techniek Nederland waarschuwen dan ook

voor deze tamelijk onbekende risicobron.

Legionellatijd

Volgens het RIVM neemt het aantal legionella-infecties in de zomervakantie sterk toe. Vooral het warme weer en de regen zijn hier belangrijke redenen voor. Mensen die terugkomen van een vakantie moeten voornamelijk goed uitkijken: zij hebben vaak voor langere tijd hun kranen niet gebruikt, waardoor water stil is komen te staan. Daarnaast stijgt de watertemperatuur al snel naar 25 graden of hoger. En laat legionellabacterie zich nu juist snel kunnen verspreiden in stilstaand, warm water (van 25 tot 45 graden).

Maatregelen om thuis te nemen

Het is dan ook erg belangrijk om na een vakantie de koud- en warmwaterkranen een minuut lang te laten doorspoelen, om de kans op een legionellabesmetting te verkleinen. Dit geldt al vanaf een week afwezigheid. Daarnaast mag je ook je douche niet vergeten. Volgens Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland, is het risico op een besmetting juist hier heel groot vanwege het inademen van de waternevel. “Laat de douche daarom bij thuiskomst vier minuten stromen. Inademing van de nevel kun je voorkomen door de douchekop af te dekken met een handdoek of washandje of onder water in een emmer te houden,” zo adviseert hij in het AD.

Lees ook: Zo herken je de legionellabacterie (en dit kun je er tegen doen)

Onbekende risicobron

Wat veel mensen niet weten, is dat een jacuzzi of een bubbelbad ook een grote risicobron is. “Althans, een deel van de bevolking zal dit heel juist goed weten, want de allergrootste legionella-uitbraak in de Nederland (Flora Bovenkarspel in 1999) kwam door een bubbelbad,’’ zo nuanceert Petra Brandsema, legionella-expert van het RIVM. “Alleen veel jongeren weten dit nog niet. We hebben er geen harde cijfers voor, maar steeds meer mensen hebben een jacuzzi of bubbelbad. En met name dáár merken we dat het misgaat de afgelopen jaren. Juist de baden die in de tuin staan en gevuld blijven met water zijn een risico, want je hebt te maken met stilstaand water met een temperatuur van meestal 25 tot 45 graden. Bovendien kunnen mensen makkelijk besmet raken door de bubbels en nevel. Niet alleen de inzittenden, maar ook opa en oma die rondom het bad zitten kunnen de bacterie inademen.”

Maatregelen bubbelbad of jacuzzi

Heb je een jacuzzi of bubbelbad en ga je voor

langere tijd weg? Dan kun je volgens Brandsma het beste het volgende doen: “Laat

het bad eerst helemaal leeglopen. Bij terugkomst kun je het bad reinigen met

speciale ontsmettingsmiddelen. Controleer in de gebruiksaanwijzing om welke

middelen dat gaat. Zorg overigens ook dat er geen tuinaarde in het water

terecht komt, daar kan namelijk ook legionella in zitten.’’

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden