null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je je telefoon nooit in een pashokje moet gebruiken

Download jij weleens apps op je telefoon? Let dan wel op. Je loopt namelijk het risico dat je, met de app, ook spyware op je telefoon downloadt. Hiermee kunnen criminelen achter je bankgegevens komen en je letterlijk bespioneren via je camera.

De Nederlandse filmmaker Anthony van der Meer zal nooit meer gedachteloos een app op zijn smartphone zetten. Voor zijn film Find my phone bespioneerde hij, via spyware, de dief die zijn telefoon gestolen had. "Van een afstand kon ik een foto maken," vertelt de 23-jarige regisseur aan Knack. "Ik keek de dief recht in zijn gezicht. Een heel rare gewaarwording."

Veel Pokémon Go-spelers de klos

Het enge is dat dit soort spionagevirussen heel makkelijk op je telefoon terecht kunnen komen. Tenminste, als je weleens iets downloadt van een niet-officiële appstore. Zo hebben veel Pokémon Go-spelers, die niet konden wachten tot het spel in Europa uitkwam, een spionagevirus op hun telefoon gekregen toen ze het spel probeerden te downloaden via officieuze kanalen. Dat virus was erop gezet door criminelen, die zo achter bankgegevens willen komen. Ze kopen een betaalde app, infecteren die vervolgens met een spionagevirus en bieden ’m daarna te koop aan. Vervolgens wachten ze totdat jij gaat internetbankieren en slaan hun slag.

Rare berichtjes

De Pokémon-spelers die het virus hadden gekregen, overkwam ineens de raarste dingen. Zo werden er allerlei vage berichten via hun telefoon naar hun vriendenkring gestuurd, zodat ze met iedereen ruzie kregen. Of hun WhatsApp-account bleek plotseling te zijn afgesloten en door een ander te worden gebruikt.

Chanteren met compromitterende foto's

Waarschijnlijk hebben de criminelen ook letterlijk naar deze mensen gekeken. Want behalve je bankgegevens en al je berichtjes, kunnen criminelen dus ook jóú zien. Via je telefooncamera kunnen ze – zonder dat jij dit merkt – foto's van je maken (bijvoorbeeld als je je nietsvermoedend staat uit te kleden in een pashokje). Ook kunnen ze video's opnemen en je vervolgens chanteren met de beelden. Net als met die foto's of met gevoelige berichtjes. Hoe vaak dit voorkomt, is niet bekend. Veel mensen doen uit schaamte geen aangifte. Maar volgens Van der Meer wordt deze vorm van chantage een 'groeiend probleem in Europa’.

Dan denk je wel drie keer na voordat je je telefoon meeneemt in een pashokje of je slaapkamer...

Zo voorkom je spyware op je telefoon

- Download alleen apps via een officiële appstore. Voor Apple in de App Store, voor Android in Google Play.

- Ook al heb je de app via een legale appstore verkregen: blijf alert op verdachte verzoeken. Als een app tijdens de installatie toegang vraagt tot onderdelen van je telefoon die jou onnodig lijken, stop dan de installatie. Een zaklamp-app heeft echt niet je contacten of foto's nodig om te kunnen functioneren.

- Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Tegenwoordig kun je antivirus-software op je telefoon zetten, die je ook waarschuwt als andere apps zich verdacht gedragen. Bekende antivirus-apps zijn die van AVG, Avast, Avira en Norton. Sommige zijn gratis, voor anderen moet je betalen.

- Wees voorzichtig met gratis wifi. Handig in het buitenland, maar feit is dat het een vreemde verbinding blijft en je verkeer onderschept kan worden. Gebruik voor internetbankieren ook uitsluitend het 3G of 4G-netwerk. Dan ben je volgens Knack verzekerd van een veilige en directe verbinding tussen je telefoon en je telecomaanbieder.

- Beveilig je telefoon altijd met een pincode, waarmee alleen jij je telefoon kunt ontgrendelen. Doe dit ook als je je telefoon ontgrendelt met gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Verander de pincode elk half jaar.

Meer weten over wat spyware allemaal met je telefoon kan doen? Bekijk hier de documentaire Find my phone, waarin Anthony van der Meer de dief van zijn telefoon volgt:

Bron | Knack, iStock (beeld)

Ook goed om te weten

Telefoon verloren? Dit moet je doen:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lees ook

Op vakantie? 9 anti-inbraaktips

Ga je op vakantie? Maak een foto van het fornuis

Zo ga je veilig om met social media tijdens je vakantie

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden