null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je je telefoon beter niet in het openbaar kunt opladen

Het is tegenwoordig oppassen geblazen als je je (online) privacy wilt beschermen. Helaas hebben we weer een reden voor je om extra oplettend te zijn. 

Wat blijkt: je telefoon opladen op een openbare plek kan betekenen dat je je gegevens ongewenst deelt met anderen. Want hackers kunnen via draagbare stopcontacten makkelijk 'inbreken' in je telefoon. Je foto's, berichten en contacten kunnen op die manier in handen vallen van een onbekende. Als een stopcontact gehackt is, begint de narigheid zodra je je oplader in het stopcontact steekt.

Riskante kabeltjes

Het gevaar zit 'm in de kabel. Via de kabel kun je je telefoon opladen, maar ook gegevens delen. Dit doe je meestal met jezelf, als je bijvoorbeeld foto's van je telefoon op je computer wilt zetten. Omdat de kabel deze functie heeft, kunnen hackers 'm gebruiken om toegang te krijgen tot je privégegevens, zegt Drew Paik van beveiligingsbedrijf Authentic8.

Het probleem is dat je nooit weet waar je gevaar loopt, met al die openbare stopcontacten overal. Volgens Paik is het toch het veiligst om te vertrouwen op je eigen stopcontact thuis. Opladen op een openbare plek brengt risico's met zich mee. Een draagbare oplader, die je thuis kunt opladen en vervolgens meeneemt, kan een uitkomst zijn voor mensen die hun telefoon langer nodig hebben dan de batterij toelaat.

Zelfs voor experts een valkuil

Voor ons was dit risico nieuw. Je zou denken dat experts ervan op de hoogte zijn. Maar ook zij blijken weleens de mist in te gaan, zelfs op een grote conferentie over veiligheid! Authentic8 bood daar bij wijze van experiment oplaadpunten aan. Ongeveer 80 procent van de aanwezigen plugde zijn of haar telefoon in, zonder te vragen of dit veilig was. Nu is het risico op hackers bij zo'n conferentie klein, maar juist deze mensen zouden twee keer moeten nadenken. "Ze zijn op een veiligheidsconferentie en zouden beter moeten weten, maar waarschijnlijk waanden ze zich veilig," aldus de verklaring van Paik.

Bron: cnn.com

Lees ook

Heerlijk: in 1999 moesten we nog niet zo veel hebben van de mobiele telefoon

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden