null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je je niet druk hoeft te maken over aankomen tijdens de feestdagen

Een lekker kerstontbijt (inclusief kerststol), urenlang gourmetten, een uitgebreid driegangendiner mét een drankje erbij, en dan daarna nog oliebollen en champagne. Tijdens de feestdagen eet praktisch iedereen (véél) meer dan normaal.

En dat is helemaal niet erg, maar je kunt wel het gevoel hebben alsof je binnen een aantal dagen een paar kilo bent aangekomen... is dat ook écht zo?

Aankomen feestdagen

Daar kunnen we kort over zijn: gelukkig niet. Tijdens de feestdagen kun je echt geen kílo's aankomen. Een beetje kan uiteraard wel, maar niet zo veel dat je je er zorgen om moet maken. Uit onderzoek - gepubliceerd in het tijdschrift New England Journal of Medicine - blijkt namelijk dat je gewicht rond de feestdagen slechts 0,7 procent verschilt van je lichtste gewicht van het afgelopen jaar. Voor iemand die 68 kilo weegt is dat dus maar een halve kilo.

Vocht vasthouden

Een andere studie - die in Journal of Obesity verscheen - stelt dat je gemiddeld 0,2 tot 0,9 kilo aankomt tijdens de feestdagen. Ook is het zo dat je na zo'n periode van meer eten ook meer vocht vasthoudt, en dat betekent niet per definitie dat je echt bent aangekomen in gewicht. Je moet 3500 calorieën méér gegeten hebben dan je dagelijkse behoefte om een halve kilo aan te komen. Geen paniek dus, als de weegschaal nu een iets hoger getal aangeeft. Als je vanaf nu gewoon weer normaal, gezond eet, beweegt en voldoende slaapt, zijn die eventuele extra pondjes er zo weer af.

Lees ook

Zo kun je twee kilo afvallen zonder te diëten of te sporten

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden