null Beeld

Waarom je elke dag minstens 6 seconden zou moeten zoenen

Als je elkaar net kent, doe je niet anders. Maar daarna schiet zoenen er nogal eens bij in. Zonde. Dus pak je kans en geef je partner een kus van minstens zes seconden. Je zult versteld staan van het resultaat!

null Beeld

Een goede zoen, zo eentje waarbij je echt contact maakt en aandacht hebt voor elkaar, doet wonderen. Dat schrijft relatiedeskundige Paulien Timmer in haar boek 50 relatieboosters: een happy relatie in minder dan vijf minuten per dag. Het boek staat vol kleine en grotere handelingen waarmee je het vuurtje van de liefde weer kunt laten oplaaien. Voor iedereen bij wie de dagelijkse sleur heeft toegeslagen en de passie een beetje is uitgeblust. (Voor wie twijfelt: in het boek zit ook een handig checklistje met signalen die erop wijzen dat de vlinders al een tijd zijn gestopt met fladderen).

De relatiedeskundige gelooft heilig in de kracht van zoenen. Volgens haar weet je niet wat je meemaakt als je weer op die manier contact met je partner zoekt. Daarom roept ze iedereen op om het zelf te proberen en vanaf 25 oktober een week lang mee te doen aan de 6-seconden-zoenchallenge.

Paulien Timmer: “Hoe vaak zoenen jullie? Nee, geen snel kusje, maar écht zoenen? Moet je heel hard nadenken om te bedenken wanneer de laatste keer was dat jullie lekker uitgebreid hebben gezoend? Je bent lang niet de enige: uit onderzoek blijkt dat minstens 20 procent van de stellen geregeld meer dan een week niet zoent, simpelweg omdat ze het te druk hebben.”

Hoeveel kan een zoen nou doen?

“Nou, best veel. Ik kan me helemaal voorstellen dat je de kracht van een kus niet helemaal kunt inschatten. Maar dit kan je misschien overtuigen: toen onderzoekers van de Amerikaanse Arizona State University getrouwde stellen instrueerden om elkaar minstens twee keer per dag te zoenen, gaven die stellen na een tijdje aan dat ze minder stress voelden en een stuk tevredener waren over hun relatie. En dat was nog niet alles! Hun cholesterolniveau was meetbaar gedaald, ze maakten minder ruzie en begrepen elkaar beter. Alleen maar door te zoenen.”

Waarom 6 seconden?

“Een zoen van minder dan zes seconden is al voorbij voordat je hersenen ’m kunnen registreren. In zo’n korte tijd voel je ook niet al die fijne, gelukkigmakende hormonen door je lichaam vliegen. Het is dan alsof die hele kus nooit heeft plaatsgevonden. Een zoen van zes seconden of meer zorgt ervoor dat je echt even contact maakt met de ander. Het is een zoen ‘met potentie’, zoals een onderzoeker het omschreef. Die potentie hoef je niet waar te maken, maar het gaat erom dat je de kus, en je partner, helemaal voelt.

Het recept? “1 x per dag, op de mond, meer dan 6 seconden.”

Hoeft niet, mag wel “De dosis verhogen naar eigen inzicht.”

Wanneer? “Elk moment is goed, als je het maar doet.”

null Beeld

Over het boek: Een relatie goed en spannend houden is soms best lastig. Zeker als je al lang samen bent, allebei een baan hebt, een druk gezin hebt met (klein)kinderen, een sociaal leven wilt onderhouden en bijvoorbeeld ook nog geregeld wilt sporten. Paulien Timmer laat zien hoe je je, ondanks een drukke agenda, gelukkig en verbonden kunt blijven voelen in je relatie. Dat zit ’m niet in vakanties en lange romantische avonden samen, zoals vaak wordt gedacht, maar in kleine dagelijkse dingen. Met behulp van verscheidene onderzoeken naar lifehacks voor de liefde leert Paulien je effectief en structureel te investeren in je relatie. En dat in vijf minuten per dag!

Dit boek geeft je praktisch uitvoerbare oppeppers voor de liefde, heldere informatie en simpele tips die je dagelijks in de praktijk kunt brengen.

50 relatieboosters, een happy relatie in minder dan vijf minuten per dag, € 16,99 (Prometheus). Je kunt het hier snel en makkelijk bestellen.

Bron: rtlnieuws, langplusgelukkig.nl

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden