null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je eieren beter niet in de deur van de koelkast kunt bewaren

De producten die je in de supermarkt buiten de koeling vindt, hoef je thuis ook niet in de koelkast te doen. Feit of fabel? Als het op het bewaren van eieren aankomt, geldt in elk geval dat je ze het best wél in de koelkast kunt zetten. Maar waar precies?

Veel koelkasten hebben het standaard: een rekje in de deur waarin je je eieren kunt bewaren. Toch blijkt dit niet de beste plek te zijn als je wilt dat ze zo lang mogelijk lekker en vers blijven.

Temperatuurverschillen

Het openen en sluiten van de koelkast zorgt voor plotselinge temperatuurverschillen, wat er volgens opslagspecialist Vlatka Lake van het Britse Space Station toe kan leiden dat eieren sneller gaan rotten. Daarnaast zou het harde rekje in de koelkast sneller barstjes in je eieren kunnen veroorzaken. En dat wil je natuurlijk ook niet.

In plaats van de koelkastdeur is een plekje achter in een schap een beter idee. Verder kun je eieren het best bewaren in hun doosje, zodat ze niet uitdrogen en langer goed blijven. De koude temperatuur houdt bovendien de groei van bacteriën tegen. En dat is gunstig, want dat betekent dat ziekmakers als salmonella en campylobacter minder kans krijgen. Volgens het Voedingscentrum is een temperatuur van vier graden Celsius ideaal voor je ei.

In de supermarkt buiten de koeling: waarom?

Dat eieren in de winkel wél buiten het koelvak te vinden zijn, heeft uiteraard een goede reden. Als ze in de koeling zouden staan en je neemt ze vervolgens mee naar huis, kan er door het temperatuurverschil condens ontstaan. Doordat het ei dan vochtig wordt, hebben schadelijke bacteriën meer kans om te groeien. Om die groei zo veel mogelijk te beperken, wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de supermarkt ligt dan ook zo veel mogelijk gelijk gehouden.

Bron | metro.co.uk, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Meer artikelen op Margriet.nl lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden