null Beeld

Waarom je een lepel suiker in je tuin moet leggen

We horen je denken, een lepel suiker in mijn tuin leggen? Ja, en het heeft te maken met de afnemende bijenpopulatie. Om de insecten een handje te helpen kun je ze namelijk voorzien van een suikermengsel. Niemand minder dan de Britse bioloog en televisiemaker Sir David Attenborough (92) deelde begin juni op Facebook dit advies. Dat wil Margriet je niet onthouden.

Attenborough, bekend van zijn bekroonde natuurdocumentaires op de BBC, vertelt in een bericht op zijn Facebookpagina dat de bijenpopulatie in de afgelopen vijf jaar met een derde is afgenomen en dat wanneer bijen van de aardbodem verdwijnen, mensen nog maar vier jaar te leven hebben. Hij is zeker niet de eerste persoon die deze waarschuwing uit, maar zijn bericht herinnert ons eraan dat we deze kwestie serieus moeten nemen, zo bericht Newsner.

Bijen hebben een heel belangrijke functie; bijna een derde van ons voedsel wordt bestoven door deze insecten. Zonder bijen hebben wij geen appels, tomaten, aardbeien, bessen, courgettes, paprika’s en andere gewassen meer. En vogels en andere dieren zouden geen zaden en bessen meer hebben om te eten, legt libelle.nl uit.

Lepel met suikermengsel

“Bijen kunnen moe worden en hebben dan simpelweg geen energie meer om naar hun korf terug te keren. Dat kan ertoe leiden dat ze worden vertrapt of weggevaagd. Een uitgeputte bij kan op krachten komen met een mengsel van suiker en water. Meng daarvoor twee eetlepels witte, kristalsuiker met een eetlepel water en doe dit mengsel op een lepel en leg die op een plek die bereikbaar is voor de bij,” legt Attenborough uit.

Verzoek

De bioloog sluit zijn bericht af met het verzoek zijn bericht te delen, zodat mensen zich bewust worden van het gegeven dat ze bijen op deze manier kunnen helpen. Meer dan een half miljoen mensen hebben hieraan gehoor gegeven.

Een andere manier om bijen en de mensheid te helpen bloeien: plaats bloemen en planten op je balkon of laat wilde bloemen een hoek van je achtertuin overnemen, tipt Newsner. Je bijen zullen er dol op zijn.

Bron | libelle.nl, nl.newsner.com, Facebook David Attenborough

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden