null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je dit weekend maar beter niet met de caravan naar Frankrijk kunt gaan

De zomervakantie staat voor de deur! Vertrek jij dit weekend al met de caravan, camper, vouwwagen of tent richting Frankrijk? Dan kun je misschien maar beter overwegen om je reis een paar dagen uit te stellen. Het belooft namelijk bloedheet te worden op de befaamde route du soleil.

Komend weekend staat het eerste drukke vakantieweekend richting het zonnige zuiden in de verkeersplanning. En dat het ook onderweg al zonnig gaat worden, is zeker.

Extreme temperaturen

Bijna heel Europa gaat deze week gebukt onder zinderende temperaturen. Oorzaak is een luchtstroming die afkomstig is uit de Sahara. In het Zuid-Franse Saint-Julien-de-Peyrolas, gelegen in de Ardèche, werd het gisteren maar liefst 41,9 graden. Wie nog zuidelijker gaat, kan maar beter zorgen voor een goede airco in de auto. In de regio Montpellier-Avignon-Marseille was het donderdag namelijk nog warmer. Daar bereikte de thermometer waarden van 45 graden. ‘Ik bestudeer al vijftien jaar weerkaarten, maar zoiets heb ik nog nooit gezien,’ aldus een Franse weerman op Twitter.

Tips voor onderweg

Hoewel de temperaturen na het weekend iets lijken te zakken, houdt de hitte in het zuiden van Frankrijk nog een tijdje aan. De verwachting is dat de temperatuur niet lager zakt dan 35 graden. Wie komend weekend dus naar de Alpen, Côte d'Azur of Ardèche vertrekt, doet er verstandig aan goede voorbereidingen te treffen. “Het belangrijkste is om onderweg voldoende te drinken, zeker in een file,” zegt Danny Smagghe van de Belgische reisbijstandsverzekering Touring. “Uitdrogingsverschijnselen treden al na tien minuten op en leiden, net als vermoeidheid, tot een verminderde concentratie aan het stuur. Zorg er daarnaast voor dat er voldoende koelvloeistof in je auto zit. En neem voor de zekerheid een extra fles koelvloeistof mee.”

Bandenspanning controleren

En hoewel een airco in de auto tijdens deze vakantierit geen overbodige luxe is, raadt de verzekeraar wel aan die niet de hele dag op volle toeren te laten draaien. “Het is beter om alle ramen eerst twee minuten open te laten en de airco op 24 graden in te stellen. Verder is het aan te raden de bandenspanning vooraf goed te checken. Op een heet wegdek loop je namelijk meer risico op een klapband.”

Verkeersdrukte

Wat betreft de verkeersdrukte kun je dit weekend een aantal files verwachten. Zo is er in België en Frankrijk code oranje afgegeven voor het gebruik van snelwegen in het hele land. Toch moet de ergste drukte volgens de experts nog komen. De lange zomerfiles beginnen waarschijnlijk volgend weekend, wanneer ook een deel van de basisscholen in Nederland vakantie krijgt. De ergste piek wordt verwacht tijdens het weekend van 3 en 4 augustus en dat van 10 en 11 augustus.

Lees ook

Op vakantie? Voor deze dieren moet je deze zomer oppassen in Europa

Bron| hln.be

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden