null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je de klok dit weekend beter eerst een half uur terug kunt zetten

Vannacht gaat de klok weer een uurtje achteruit. Fijn zo’n extra uurtje slaap, maar ons lichaam kan er soms flink van in de war raken. Daarom is het volgens sommige experts beter om deze overgang iets meer in fases te laten verlopen, door de klok eerst een halfuur terug te zetten.

Dat verzacht de 'jetlag' een beetje.

Sociale jetlag

In de nacht van zaterdag op zondag gaan we weer over op de wintertijd. Wist je dat dit eigenlijk de originele tijd is? Over de invoering van de zomertijd bestaat al jaren veel discussie. De zomertijd werd voor het eerst ingevoerd in 1916, 30 jaar later weer afgeschaft en in 1977 opnieuw ingevoerd. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het voor onze gezondheid mogelijk toch beter is om de zomertijd opnieuw af te schaffen. Onze biologische klok, die verantwoordelijk is voor allerlei processen die belangrijk zijn voor onze gezondheid, verschuift namelijk niet steeds automatisch mee. En dat kan grote gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk at de dag nadat de zomertijd wordt ingevoerd, het aantal hartinfarcten met 24% toeneemt.

Makkelijker aanpassen

De wintertijd sluit beter aan bij onze biologische klok. "Het uur slaap dat we er nu bij krijgen, is niet zo’n probleem”, zegt ook Bert van der Horst, hoogleraar chronobiologie en gezondheid aan het Erasmus MC. “We worden tijdens de zomertijd massaal eerder gewekt door de wekker dan dat we uit onszelf wakker zouden worden. Hierdoor missen we op weekbasis al snel een aantal uren aan slaap. Tijdens de zomertijd kiezen we voor een uur eerder opstaan, terwijl we meestal niet een uur eerder naar bed gaan.” Ook uit de cijfers blijkt dat de wintertijd gezonder is. Het extra uurtje slaap zorgt er namelijk voor dat het aantal hartinfarcten na de invoering van de wintertijd met 21% daalt.

Eerst de klok een halfuur terug

Toch kan ook de invoering van de wintertijd problemen opleveren. "De meeste mensen trekken zich op zondag niks aan van het verzetten van de klok en gaan door met wat ze normaal doen. Maar dan komt maandagochtend de man met de hamer”, stelt Gerard Kerkhof, hoogleraar psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam tegenover NU. Wil je voorkomen dat deze klap te hard aankomt, dan kun je volgens hem de klok beter in stapjes terugzetten. Bijvoorbeeld door de klok niet direct een uur terug te zetten, maar eerst een half uur.

Afschaffen

Veel Europese landen zijn nu aan het uitzoeken of het niet beter is om de zomertijd weer af te schaffen. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat het voor de gezondheid het beste is om een tijd in te stellen die aansluit op het natuurlijke dag- en nachtritme op aarde. En dat is de de wintertijd. Al is het dan volgens de onderzoekers nog steeds niet helemaal ideaal. "Het rapport geeft aan dat het zelfs nog beter zou zijn als we nóg een uur opschuiven, naar de Engelse tijd ofwel Greenwich-tijd”, aldus Van der Horst.

Lees ook:

Waarom de wintertijd volgens experts gezonder voor ons is dan de zomertijd

Bron| Nu.nl, Leefstijl op recept [boek]

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden