null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom je de deksel van het toilet áltijd moet dichtdoen als je doortrekt

Hup, je gaat zitten, doet je behoefte en trekt door. Naar het toilet gaan is zo’n gewoonte dat je waarschijnlijk geen seconde nadenkt over wat je aan het doen bent. Toch zou je je bij het gedeelte ‘doortrekken’ wél wat extra’s moeten doen, want de kans is groot dat je één belangrijke stap overslaat.

Laat jij de deksel van het toilet altijd open wanneer je doortrekt? Dan is het zaak om daar vanaf nu verandering in brengen, vooral als je tandenborstel zich in dezelfde ruimte bevindt als de wc.

Toiletpluim

Met één druk op de knop komt er een grote hoeveelheid water vrij in het toilet om je ontlasting weg te spoelen, rechtstreeks het riool in. Maar door de snelheid van het water komen er ook minuscule deeltjes van de ontlasting in de lucht terecht (tot wel 4,5 meter hoogte). En die landen uiteindelijk op de vloer, maar óók op je tandenborstel.

Die ronddwarrelende deeltjes worden in wetenschappelijke termen ook wel ‘toiletpluim’ genoemd. In de jaren vijftig werd hier voor het eerst onderzoek naar gedaan. En in 1975 werd er in het tijdschrift Applied Microbiology een stuk aan gewijd dat voor meer inzicht zorgde. In het stuk werd een Amerikaans onderzoek beschreven, onder leiding van microbioloog Charles P. Gerba, waaruit bleek dat bij het doortrekken van het toilet E. colibacteriën de lucht in worden geslingerd die vier tot zes uur in leven blijven.

Ziekteverwekkers

Dat toiletpluim een vies fenomeen is, moge duidelijk zijn. Maar het is bovendien niet geheel ongevaarlijk. Zo spelen de deeltjes een grote rol in het verspreiden van infecties. Een griepje of ander virus kun je hierdoor dus sneller oplopen. De makkelijkste manier om het risico te beperken? De toiletdeksel dichtdoen voordat je doortrekt. In badkamers waarbij de klep wordt opengelaten, dwarrelen maar liefst twaalf keer (!) zo veel diarreeveroorzakende bacteriën rond als in badkamers waar de wc-klep wordt gesloten. Wel zo fris dus om ’m gewoon dicht te doen en dan pas door te trekken.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden