null Beeld

Waarom je brandstoftank eigenlijk altijd voor een kwart gevuld moet zijn

Dat het nogal tricky is om met een bijna lege brandstoftank te rijden, weten we natuurlijk wel. Het kan zomaar gebeuren dat je ergens langs de kant van de weg komt te staan. Maar wist je dat er nog een ander risico aan kleeft?

Rijden met een te lege tank is ook nog eens slecht voor je motor.

Iets ingewikkelder

Volgens de ANWB is het dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat je brandstoftank altijd nog voor een kwart is gevuld. Wanneer je auto met een wat oudere dieselmotor stilvalt, is het namelijk niet altijd een kwestie van even met een jerrycan een paar liter brandstof erbij gooien en klaar.

Ontluchten van motor

“Na het leegrijden en daarna weer vullen van de tank zullen veel diesels, na 15 tot 20 seconden doorstarten, wel weer aanslaan,” legt een ANWB-woordvoerder uit. “Maar als dat niet lukt, moet de motor eerst worden ontlucht. En daar moet een expert aan te pas komen.”

Benzine als koeling

Maar ook met een benzinemotor is het niet verstandig om tot het gaatje te gaan. Volgens experts kan de brandstofpomp beschadigen door oververhitting. De benzine in de brandstoftank werkt als koeling voor de brandstofpomp. Is de benzine bijna op, dan gaat de brandstofpomp ook lucht aanzuigen. Dit kan zorgen voor oververhitting en beschadiging.

Vuil en vettigheid

Toch hebben we de állerbelangrijkste reden om je tank minimaal voor een kwart gevuld te houden nog niet genoemd. Dat is dat vuil en vettigheid uit de brandstof zich verzamelen op de bodem van de tank. “Je moet van leegrijden daarom geen gewoonte maken,” zegt Tom Huyskens van brancheorganisatie Bovag. “Net als bij wijn onder in de fles, zit er onder in de brandstoftank bezinksel van de brandstof. Maar er bevinden zich ook andere resten. Als je de tank niet op tijd bijvult, wordt dit residu opgeslurpt door de brandstofpomp en dat kan voor grote schade aan de motor zorgen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden