null Beeld

Waarom je beter geen zware medicijnen kunt kopen zonder recept

Het is een peuleschil om zonder doktersvoorschrift aan (illegale) medicijnen te komen. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond waarschuwt echter voor de gevaren van het eigenhandig bestellen van de pillen.

In Nederland is het verboden om, buiten een arts om, zware medicijnen te kopen. Dat zijn in de regel alle medicijnen die niet zonder recept in een apotheek te krijgen zijn. Maar volgens de Consumentenbond kan iedereen tegenwoordig, zonder tussenkomst van een medisch expert, via het internet aan diverse medicijnen komen.

Steekproef met mysteryshoppers

De bond deed een steekproef onder twaalf aanbieders in binnen- en buitenland. Mysteryshoppers bestelden twintig receptmedicijnen, zoals antibiotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en kankermedicijnen. Zestien medicijnen werden bezorgd. De bestellingen werden geleverd vanuit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland, India en Singapore.

Op Roemeens recept

Volgens Olof King, directeur belangenbehartiging Consumentenbond is het lang niet altijd duidelijk dat het om illegale webwinkels gaat. “Ze zijn nauwelijks van legale internetapotheken te onderscheiden, maar ze ontduiken de Nederlandse regelgeving via buitenlandse artsen en apotheken. Zo kreeg een mysteryshopper na het invullen van een medische-vragenlijst een antibioticakuur van een Britse apotheek, op voorschrift van een arts in Roemenië."

Slechte kwaliteit

Bij het bestellen van receptmedicijnen, zonder tussenkomst van een arts, is de kwaliteit volgens de Consumentenbond niet gegarandeerd. “Pillen kunnen in het bestelproces beschadigen en dan de werkzame stof te snel afgeven. Ook kunnen ze nep zijn of onzuiverheden bevatten. We willen dan ook dat het ministerie beter waarschuwt tegen deze markt.”

Bron| RTL Nieuws, Consumentenbond

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden