null Beeld

Waarom je beter een croissant bij de supermarkt kan halen dan bij de bakker

Waar een croissantje bij de bakker je al snel 1,00 euro kost, betaal je er bij de supermarkt vaak niet meer dan 25 cent voor. Een flink prijsverschil, maar dit proef je er ook wel vanaf, toch? Nou, dat blijkt dus niet helemaal te kloppen. De croissants van de bakker komen namelijk vaak uit precies dezelfde fabriek als die van de supermarkt.

Dat blijkt uit het onderzoek dat tv-programma Keuringsdienst van Waarde deed.

Geen verschil in versheid

De makers van het tv-programma vroegen zich af wat nu precies het verschil was tussen een croissantje van de supermarkt en eentje van de bakker. Je zou denken dat dit in de versheid ligt, maar dit bleek dus niet zo te zijn. Er zijn namelijk nog maar weinig bakkers die zelf croissants maken. Het maken van broodjes kost enorm veel tijd en dat hebben de meeste bakkers nu eenmaal niet.

Lees ook: het geheim van de banketbakker: zo maak je de állerlekkerste tulband

“Het is niet te doen”

Volgens bakker Menno ’t Hoen halen de meeste bakkers hun croissantjes dan ook gewoon uit de fabriek en bakken ze deze alleen zelf af. Waarschijnlijk maakt minder dan 1 procent van de bakkers ze zelf. “Het is ook niet te doen,” aldus ’t Hoen. Wie het wel doet, heeft iets anders voor ogen dan geld, weet hij. En die fabriekscroissants zijn ook helemaal niet slecht, vindt hij. Mocht je denken dat je in Frankrijk wél op verse croissants van de bakker kunt rekenen, dan kom je bedrogen uit. Volgens Frédéric Roy, een ambachtelijke bakker uit Nice, komen de meeste croissantjes ook daar gewoon uit de fabriek. “Dat gebeurt steeds meer”, zo vertelt hij

Achterhaalde prijs

Dat bakkers alsnog zo’n hoge prijs voor een croissantje rekenen, heeft waarschijnlijk te maken met het verleden. “De prijs dateert nog uit de tijd dat ze zelf maakten”, erkent een bakker in het televisieprogramma. De prijs is volgens hem nooit aangepast, ook al maken de meeste bakkers inmiddels gebruik van fabrieksexpemplaren. “Je gaat met je collega’s mee”, zegt hij over de hoge prijzen. “Anders kom je niet geloofwaardig over.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Keuringsdienst van Waarde

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden