null Beeld

Waarom je altijd contant geld in huis moet hebben én een briefje met je medicijnen

Er zijn maar weinig mensen die vandaag de dag nog contant geld op zak hebben. Best logisch, want waarom zou je je portemonnee volproppen als je ook gewoon betalingen met je pinpas of telefoon kunt doen? Toch kan het geen kwaad om standaard een voorraadje contant geld in huis te hebben, zo adviseert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Omdat vandaag de dag bijna alles digitaal verloopt, zouden veel mensen enorm in de problemen komen als er een keer sprake is van een storing of een digitale aanval vanuit het buitenland.

Briefje met medicijnen

Cruciale diensten waar we dagelijks gebruik van maken, zoals bijvoorbeeld betalingsverkeer, elektriciteitsvoorziening of de medische zorgen, zouden zomaar een keer kunnen uitvallen of op een lager niveau functioneren. In zo’n geval zou het fijn zijn als je toch een beetje contant geld in huis hebt, zodat je in ieder geval eten kunt kopen. Ook is het slim om een papiertje in huis te bewaren waarop staat welke medicijnen je slikt. Bij een digitale aanval of storing is de kans namelijk groot dat je elektronische patiëntendossier verloren gaat.

Lees ook: op vakantie in het buitenland? Pas dan op met pinnen

Uitvallen noodnummer

Volgens de WRR is Nederland niet goed voorbereid op een ‘digitale ontwrichting’. Het uitvallen van noodnummer 112, wat onlangs gebeurde, is daar een goed voorbeeld van. De hulpdiensten hielden het niet voor mogelijk dat het noodnummer helemaal plat zou gaan en hadden daarom nooit op dit scenario geoefend. Toen dit eind juni tóch gebeurde, was er een groot probleem. Alle digitale terugvalopties bij KPN faalden en er was geen alternatieve telecomprovider om het noodnummer bereikbaar te houden. Ambulances arriveerden op veel plekken aanzienlijk later dan normaal. “Toen was opeens weer duidelijk wat een grote digitale storing voor gevolgen kan hebben”, aldus Corien Prins, voorzitter van de WRR.

Alvast voorbereiden

Volgens haar is het dan ook belangrijk dat de overheid zich niet alleen richt op het voorkomen van digitale incidenten, maar ook op het beheersen van incidenten. Ook burgers kunnen zich hier dus al een beetje op voorbereiden door contant geld in huis te hebben en een briefje met hun medicijnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NRC

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden