null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je als vrouw meer risico loopt om in het verkeerde ziekenhuis te belanden

Raak je zwaargewond? Dan loop je in Nederland een zorgelijk hoog risico om in het verkeerde ziekenhuis te belanden en de verkeerde behandeling te krijgen. Zeker als je een vrouw bent.

Dit blijkt uit onderzoek van het AD en experts kunnen goed uitleggen hoe dit zit.

(Te) veel zwaargewonden belanden in verkeerd ziekenhuis

Als je zwaargewond bent, telt elke seconde. Maar dat wil niet zeggen dat het eerste de beste ziekenhuis in de buurt dan de juiste optie is. Jaarlijks worden zo'n 1500 van de 4500 zwaargewonde patiënten in Nederland naar een verkeerd ziekenhuis vervoerd door de ambulance, blijkt uit onderzoek van het AD. Om specifieker te zijn: ze belanden in een regulier streekziekenhuis in plaats van een gespecialiseerd traumacentrum, met alle gevolgen van dien. Zoals Ankie Visser, die op 54-jarige leeftijd na een verkeersongeluk verkeerd behandeld werd, te laat in het traumaziekenhuis belandde en hierdoor een dwarslaesie opliep. "In regionale ziekenhuizen zeggen ze: traumazorg kunnen we net zo goed hier. Maar die houding kost levens", vertelt Loek Leenen, hoofd van de trauma-afdeling in het UMC Utrecht, tegen de krant.

Lees ook:

Barbara maakte een heftig verkeersongeluk mee: “Mijn litteken herinnert mij er constant aan.”

Kans op overleven

Goede zorg is nóg belangrijker dan tijd, is gebleken uit onderzoek van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "We vonden dat wie naar een gespecialiseerd ziekenhuis op grote afstand wordt gebracht, 16 procent meer kans heeft op overleven", aldus Leenen. "Ook al bedraagt de afstand meer dan 100 kilometer." Dat de selectie van ernstig gewonde patiënten vaak niet goed gaat, noemt LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers 'zeer ernstig'. Want mede daardoor voldoen slechts vier van de elf traumacentra in Nederland aan de norm van 240 traumapatiënten die zij per jaar moeten behandelen om goed geoefend te blijven. "Het is echt te zot voor woorden dat we 22 jaar na de oprichting van de traumacentra nog steeds niet in staat zijn om 90 procent van de patiënten naar een ziekenhuis te brengen waar ze toegerust zijn op de ernst van hun verwondingen. (...) Goede behandeling in een traumacentrum kan het verschil maken: of je eindigt in een rolstoel, of je loopt."

Vooral vrouwen de dupe

In Brabant blijkt het het slechts gesteld te zijn: daar belandt slechts de helft van de zwaargewonden in het traumacentrum. En met name vrouwen op leeftijd blijken de dupe te worden van de slechte inschatting. Ernstig letsel wordt bij hen vaker over het hoofd gezien, met als gevolg dat zij eerder in een regulier ziekenhuis komen. "Vrouwen hebben vaker broze botten en klagen minder", verklaart Leenen hierover. Bovendien vinden oudere patiënten het over het algemeen lastiger om aan te geven waar de pijn precies zit, weet David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen. "Omdat zij vaak al bekend zijn met meerdere 'pijntjes' is de ernst mogelijk ook minder goed in te schatten."

Meer gebruik van traumaheli's

Hoe kan dit probleem, dat letterlijk gaat over leven en dood, opgelost worden? Verschillende experts zijn voor het terugschroeven van het aantal traumacentra van elf naar ongeveer vijf, om zo de 'krachten te bundelen'. Maar dan moet het vervoer ook beter worden. "Ik vind het absurd dat we in Nederland traumaheli's niet vaker inzetten voor het vervoer van de patiënt zelf. Al vanaf vijftien kilometer afstand is het sneller met de heli", aldus Leenen. Kuipers wil bovendien dat ziekenhuisbestuurders scherper toezien op of de juiste zwaargewonden op de operatietafel komen. Ook de inspectie en zorgverzekeraars zouden daar volgens hem strenger op moeten toezien.

Bron | AD

Beeld | Getty

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden