null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom iedereen zijn kind kan vergeten in een snikhete auto

Elke zomer verschijnt er wel een artikel over in de krant: 'ouder vergeet kind mee te nemen uit snikhete auto.' Het lijkt misschien onwaarschijnlijk dat jou dat zou overkomen, maar volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. “Dit overkomt ook hele lieve, zorgzame ouders.”

De neuropsycholoog stelt dat er niet per se alcohol, drugs of andere uitzonderlijke redenen in het spel hoeven te zijn om zoiets belangrijk te kunnen vergeten. “Er gaat op zo’n moment iets mis in de samenwerking tussen de hersengebieden. En die miscommunicatie kan iedereen overkomen.”

Drie soorten geheugen

Volgens Scherder komt dit omdat ons geheugen uit drie delen bestaat. "Ten eerste heb je het retrospectieve geheugen, daarmee herinner je de dingen die in het verleden gebeurd zijn, zoals dat leuke etentje van gisteren en die vakantie van een jaar geleden. Daarnaast heb je het prospectief geheugen. Daarmee onthoud je dingen die in de toekomst liggen, zoals een verjaardagsfeestje aankomend weekend, dat je je moeder nog moet bellen en dat je straks de boter niet vergeet bij het boodschappen doen. Tot slot is er de basale ganglia. "Dat deel in je hersenen zorgt voor het onthouden van gewoontes, zoals het onthouden van de route die je naar je werk fietst en dat je voor het slapengaan je tanden poetst."

Vermoeidheid, afleiding en stress

Uit onderzoek van de Universiteit van South Florida blijkt dat de communicatie tussen deze hersendelen er mogelijk toe kan leiden dat een ouder een kind vergeet mee te nemen uit een auto. Op het moment dat onze hersenen moeten afwijken van een gewoonte, bijvoorbeeld omdat je onverwachts een andere route moet rijden. Of, omdat je normaal gesproken niet zelf je kind naar school brengt, moeten je hersenen een nieuw plan maken. “Op zulke momenten wordt er veel gevraagd van je prospectieve geheugen", zegt Scherder. "Het probleem is dat het prospectieve geheugen niet goed functioneert als er sprake is van vermoeidheid, afleiding en stress. Die kan daar niet tegen. In dat geval schakelt je brein over naar de automatische piloot: de basale ganglia. Maar als er wordt afgeweken van een gewoonte, kan het dus gebeuren dat een moeder haar kind in de auto vergeet."

Blind voor je kind

Maar je ziet een kind toch? Zou je denken! Wanneer je vermoeid bent, kan het zijn dat je last krijgt van ‘inattentive blindness’. Daardoor kunnen dingen die vlak voor je neus plaatsvinden, totaal onzichtbaar zijn. Volgens Scherder komt dat, omdat je je aandacht maar kunt verdelen over een beperkt aantal dingen. “Wanneer je bent gefocust op andere zaken, die op dat moment ook van belang zijn, kan het gebeuren dat je je eigen kind letterlijk over het hoofd ziet.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| RTL Nieuws

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden