null Beeld

Waarom het scannen van een QR-code niet altijd veilig is

Je zou denken dat er bij het scannen van een QR-code weinig kan misgaan, maar niets blijkt minder waar te zijn. Volgens de politie maken criminelen regelmatig op slinkse wijze misbruik van QR-codes.

Wij leggen je hier uit waar je op moet letten als je een QR-code gaat scannen.

Wat is een QR-code?

QR staat voor ‘Quick Response’ (snelle reactie). Een QR-code bestaat uit een vierkantje dat is opgebouwd uit zwarte en witte blokjes en in die blokjes staat informatie. Zo’n code kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een URL aan te bieden. Je kunt de code scannen met de camera van je mobiele telefoon en met een QR-lezer wordt dit dan omgezet in een URL. Vervolgens laat de browser van je telefoon de bijbehorende website zien.

Lees ook:

Politie waarschuwt voor phishing via valse berichten van pakketdiensten

QR-code niet altijd veilig: nieuwe oprichtingstruc van criminelen

Criminelen sturen de laatste tijd regelmatig e-mails en brieven die afkomstig lijken te zijn van bijvoorbeeld een bank. In het bericht staat dan dat je een nieuwe pinpas moet aanvragen of een app moet verifiëren. Of je krijgt een bericht waarin staat dat je een teruggave van de Belastingdienst moet verifiëren. Om dit te kunnen doen, moet je zogenaamd een QR-code scannen. Zodra je dit doet, brengt de code je naar een phishingsite waar criminelen vervolgens de hand kunnen leggen op gegevens voor internetbankieren.

Wat moet je doen als je het niet vertrouwt?

Volgens de politie is het dan ook belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je zo’n mailtje of brief ontvangt. “Weet met wie je te maken hebt als je een code scant. Laat je niet onder druk zetten. Kun je op een andere manier ook informatie geven? Kies daar dan voor”, zo schrijft de politie in een bericht op hun website. Als je ook maar enige twijfels hebt, kun je het best contact opnemen met de afzender. Doe dit niet via de contactgegevens die in de brief of e-mail staan, maar zoek ze zelf online op. Als het bericht bijvoorbeeld afkomstig is van je bank, dan ga je naar de website van je bank en gebruik je de contactgegevens die daarop staan.

Mocht je tóch de QR-code hebben gescand en in de val zijn gelopen, dan is het volgens de politie belangrijk om aangifte te doen en ook je bank op de hoogte te brengen.

Bron | Radar

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden