null Beeld

Waarom het langer gaat duren voordat iedereen z’n eerste prik krijgt

Alle Nederlanders die het willen kunnen begin juli hun eerste prik hebben gehad, voorspelde minister Hugo de Jonge eerder nog. Maar nu lijkt het er sterk op dat dit niet gaat lukken. Er zijn problemen bij de levering van het Janssen-vaccin, waardoor sommige mensen pas later gevaccineerd kunnen worden.

Helemaal onverwacht is dit niet: minister de Jonge gaf namelijk eerder al aan dat de voorspelling wel afhankelijk is van de leveringen door de fabrikanten van de vaccins.

Nog veel onduidelijkheid over het Janssen-vaccin

Omdat er nu dus problemen zijn bij de levering van het Janssen-vaccin, loopt het vaccineren deels vertraging op. Eigenlijk zouden er in juni 2 miljoen dosissen van het Janssen-vaccin worden geleverd, maar De Jonge laat weten dat dit er minder zullen zijn. "Ik ga ervan uit dat dat een implicatie zal hebben voor het moment dat je iedereen die eerste prik zult kunnen hebben gegeven", aldus de minister. Hoeveel dosissen er wél zullen zijn en wanneer iedereen dan een prik kan krijgen, durft hij nog niet te zeggen.

Lees ook:

Valt je tweede vaccinatie in je vakantie? Prikafspraak uitstellen bij GGD mogelijk

Voordringen voor vaccin

De Jonge heeft ook nog kort gereageerd op het nieuws dat tientallen studenten hebben voorgedrongen bij de vaccinatie. Donderdag werd bekendgemaakt dat meerdere studenten door het opgeven van een medische indicatie een prikafspraak hebben geregeld waarop zij eigenlijk geen recht hebben. Omdat de GGD alleen sporadisch controleert of mensen met een medische indicatie ook een uitnodigingsbrief bij zich hebben, is het de studenten gelukt om voor te dringen. De Jonge noemt de mensen die dit hebben gedaan ‘eikels’. "Je bent bewust een prik aan het nemen die eigenlijk voor een ander bedoeld was. Valsspelen kan, maar je bent wel een eikel."

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden