null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Waarom het juist níet slim is om nu te hamsteren voor het coronavirus

Na de bekendmaking van de nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus, zijn veel Nederlanders aan het hamsteren geslagen. Met lege schappen als gevolg. Overdrijven we, of is het eigenlijk wel slim?

Het CBL, de brancheorganisatie van supermarkten in Nederland, geeft duidelijk antwoord.

Drukte en lege schappen in supermarkten

Waar supermarkten de afgelopen weken nog spraken van ‘een lichte stijging’ in de verkopen van hygiëneproducten, blikconserven en soepen, is er sinds donderdagavond een flinke piek te zien. Vooral wc-papier vliegt over de toonbank, net als handzeep - dat nu juist zo broodnodig is. Ook vandaag is het erg druk in de supermarkten en rijden klanten met overvolle karretjes door de winkel. Hoe meer mensen in een ruimte, hoe groter de kans op verspreiding van het coronavirus.

Volgens algemeen directeur Marc Jansen van CBL is het bovendien echt niet nodig om massaal voedsel in te slaan. “Er is gisteravond en vannacht met man en macht gewerkt om al het voedsel dat gewoon beschikbaar is vanuit de distributiecentra naar de winkel te krijgen. Als dat nog niet gelukt is, dan worden vandaag alle zeilen bijgezet door de medewerkers.”

'Ik doe een beroep op ons gezonde verstand'

Volgens het CBL is het belangrijk dat klanten op een normale manier boodschappen blijven doen. Zo zijn er genoeg producten voor iedereen. “Ik begrijp dat sommigen extra spullen in huis halen voor het geval ze een paar weken in quarantaine moeten, maar dan nog is het niet nodig om een jaarvoorraad wc-papier of vijf potten handgel te kopen. Heus, de vrees dat schappen lang leeg blijven, is ongegrond. Ik dacht dat Nederlanders vrij nuchter waren, maar ik doe nu een beroep op ons gezonde verstand.”

Extra chauffeurs inzetten

Hoewel er voedsel genoeg is, zal er volgens Jansen logistiek wel een aantal zeilen moeten worden bijgezet om de schappen zo snel mogelijk aan te vullen. Puur door al dat hamsteren. Zo zal er met Transport en Logistiek Nederland worden overlegd om vrachtchauffeurs die voor een andere sector werken, in te zetten voor de bevoorrading van supermarkten. “Denk bijvoorbeeld aan chauffeurs die met spullen rondrijden voor de opbouw van evenementen. Die mensen hebben nu geen werk, maar bij ons is het drukker dan ooit.”

Bestellimiet in supermarkten

Een woordvoerster van de Jumbo laat vandaag weten dat de supermarktketen de beschikbaarheid van hun producten nauwlettend in de gaten houdt: “Vanwege beperkte beschikbaarheid van een aantal artikelen in ons assortiment is er daarvoor sprake van een bestellimiet. Dat geldt bijvoorbeeld voor paracetamol, handzeep en schoonmaakmiddelen. Voor die producten geldt een limiet van twee artikelen. Zo hopen we dat klanten voor al hun boodschappen bij ons terecht blijven kunnen."

Oproep burgemeester Aboutaleb

Ook Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam riep gisteren al op niet te hamsteren. “Daar is geen enkele reden voor. Ik heb mij er in overleg met het kabinet van vergewist dat er voldoende voorraden zijn in de Nederlandse distributiecentra.”

Meer lezen over het coronavirus?

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Malariamedicijn lijkt te werken tegen ziekte veroorzaakt door coronavirus

Is een pakketje uit China nu wel veilig in verband met het coronavirus?

Zo lang duurt het (waarschijnlijk) nog totdat er een vaccin is tegen het coronavirus

Van coronavirus tot SARS: waarom komen nieuwe ziektes vaak uit China?

Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

Dít moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt

Zó was je je handen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet raakt met het coronavirus

Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi GodinezGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden