null Beeld

Waarom het in de herfst vaker mistig is

De dagen worden weer korter, de nachten kouder en we kunnen regelmatig regenbuien verwachten: het is weer herfst. Misschien is het je wel eens opgevallen dat het in de herfst ook vaker mistig is buiten. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

En waardoor kan in de herfst en winter de mist soms wel de hele dag blijven hangen?

Mistig in de herfst

Dat het vaker mistig is in de herfst dan bijvoorbeeld in de lente en zomer heeft met het weer in de nacht te maken. Mist ontstaat doorgaans bij windstille, koude en heldere nachten. Hoewel we af en toe nog getrakteerd worden op een warme dag met een zonnetje koelt het in de nachten in de herfst snel af. En die koude lucht, die kan minder vocht opnemen dan warme lucht. Wanneer de lucht blijft afkoelen en de lucht verzadigd is, dan begint de waterdamp te condenseren. Hierdoor wordt het zichtbaar en ontstaat er mist. Dit zijn dus eigenlijk allemaal kleine waterdruppeltjes die in de lucht blijven zweven. Daarom wordt je vaak ook nat als je door de mist moet fietsen.

Opwarming van het zeewater

Een andere oorzaak dat het juist in de herfst vaker mistig is, komt door de watertemperatuur. Tegen het einde van de zomer en het begin van de herfst komt de temperatuur van het water in de zee en de meren tot het hoogtepunt. Daardoor verdampt er veel vocht. Doordat in de herfst de nachten dus steeds meer afkoelen is er relatief meer luchtvochtigheid. Ook hierdoor ontstaat sneller verzadiging in de lucht, waardoor er makkelijker mist ontstaat tijdens een windstille en koude nacht.

Lees ook: Autorijden bij mist? Zo ga je veilig de weg op

Mist in de winter

Ook in de winter komt er meer mist voor dan tijdens de lente en zomer. Doordat de zon in de wintermaanden laag aan de hemel staat en minder krachtig is dan tijdens de andere seizoenen kan mist in de winter soms wel de hele dag in de lucht blijven hangen. Hoe minder zon, hoe moeilijker mist namelijk oplost. Pas rond april neemt de kans op mist weer sterk af. Dan worden de nachten weer korter en warmer. Hierdoor kan de lucht weer meer vocht bevatten en raakt dit minder snel verzadigd. Rond de lente en zomer komt het meestal niet verder dan grondmist of een lokale mistbank. Echte verkeershinder door dichte mist komt in deze seizoenen een stuk minder vaak voor.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Weeronline

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden