null Beeld

Waarom het gevaarlijk is om je robotgrasmaaier ’s nachts aan te zetten

De populariteit van de robotgrasmaaier is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Dankzij de slimme machines kun je het gras in je tuin moeiteloos op de gewenste lengte houden, zonder daar zelf een vinger voor uit te steken. Helaas blijkt er ook een gevaarlijk nadeel aan de grasmaaiers te kleven: de kans dat ze tijdens hun werk slachtoffers maken, is namelijk levensgroot.

Volgens de Egelwerkgroep Nederland worden er met regelmaat jonge egels levensgevaarlijk verminkt of vermalen door de machines.

Belangrijk advies

De organisatie doet daarom een dringende oproep aan eigenaren, om de robotgrasmaaier alleen nog overdag te laten ‘scheren’. ‘s Nachts zijn de stekelige zoogdieren juist actief. Ook wordt geadviseerd de botssensoren en beschermkap van de maaiers lager af te stellen, zodat kleine dieren sneller worden opgemerkt.

‘Aan flarden gemaaide egel’

Het zijn namelijk vaak de jonge egels die gewond raken. De ongelukken gebeuren doordat veel maaiers niet stoppen als ze kleine obstakels registreren. Oftewel: ze slaan niet af als ze een egel treffen en maaien rustig door. Merel Klaarmond van de Egelwerkgroep, spreekt van ‘dramatische toestanden’: “We krijgen regelmatig telefoontjes van mensen die een aan flarden gemaaide of gewonde egel op hun erf vinden. Het gaat dan vaak om eigenaren van robotmaaiers die willen weten hoe ze herhaling kunnen voorkomen.” Het belangrijkste advies is, zo benadrukt ze, de apparaten alleen overdag hun werk te laten doen. Ook zou de afstand tussen de beschermende kap en de grond een ruimte van maximaal 4,5 centimeter moeten overlaten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden