null Beeld

Waarom het belangrijk is om de piek van het coronavirus laag te houden

Er zijn inmiddels heel wat maatregelen getroffen in Nederland tegen het coronavirus. Maar binnen blijven, geen handen schudden en gesloten restaurants zullen het virus natuurlijk niet doden. Wél kunnen ze er voor zorgen dat onze zorg niet overbelast raakt, en zo (hopelijk) veel levens redden. Dit noemen we het flatten the curve-principe: we moeten zorgen dat de piek van patiënten met het coronavirus zo laag mogelijk blijft.

Met deze maatregelen probeert de overheid te voorkomen dat er een vergelijkbare situatie ontstaat als in Italië, waar een enorme piek in ziektegevallen er voor zorgde dat het zorgstelsel volledig overbelast raakte.

Standaard model voor epidemie

Bij elke epidemie of pandemie is een vergelijkbare soort van verspreiding van de ziekte te zien. Steeds meer mensen raken besmet, tot het aantal besmettingen een piek bereikt. Vervolgens daalt het aantal besmettingen weer omlaag, en uiteindelijk is de pandemie dus weer voorbij. We weten dus dat ook het coronavirus volgens dit model ooit – gelukkig - weer zal verdwijnen, maar zo ver is het nog niet. Experts houden zich nu vooral bezig met hoe en wanneer de piek met besmettingen bereikt zal worden.

Piek

Als er niks gedaan wordt, kan die piek van patiënten met het coronavirus namelijk voor enorme problemen zorgen. In Nederland zijn zo’n 1200 plekken op de intensive care, waarvan een groot aantal in gebruik zijn door mensen die medische problemen hebben, die niet gerelateerd zijn aan het coronavirus. Ook is er maar een beperkt aantal artsen en verpleegkundigen om zieken van hun zorg te voorzien. Wanneer het virus in een korte tijd verspreidt en het aantal ziektegevallen te snel de piek bereikt, ontstaan er problemen. Het zorgstelsel zal overbelast raken: te veel zieken, en niet genoeg middelen, mensen en ziekenhuisplekken om hen te behandelen. Dan zou er dus een vergelijkbare situatie kunnen ontstaan als we nu zien in Italië, waarbij artsen moeten kiezen welke patiënten wel of juist niet behandeld worden. Artsen moeten dus kiezen tussen leven en dood, een hartverscheurende situatie die we hier in Nederland proberen te voorkomen.

Lees ook: Apotheker adviseert: slik geen ibuprofen maar paracetamol bij het coronavirus

Flatten the curve-principe

Wat de overheid in Nederland nu dus probeert te doen, is die piek eigenlijk uitsmeren. In plaats van een snelle opkomst van het virus, een enorme piek en daarna weer een snellere daling, probeert de overheid die lijn platter te maken. Dit noemen we het flatten the curve-principe, waarbij geprobeerd wordt geen piek te creëren maar een meer evenredige lijn. Als we ons allemaal houden aan de getroffen maatregelen, zal het coronavirus zich langzamer verspreiden. Zo zal de zorg dus minder snel overbelast raken, en kunnen meer patiënten de nodige hulp krijgen.

Wil je nog eens precies zien hoe dat nou zit met het flatten the curve-principe? In deze video van NOS op 3 wordt het heel duidelijk uitgelegd:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS op 3, Washington Post, Gijs van Loef

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden